bugün

son zamanlarda radyo ve televizyon kanallarında fazlasıyla dönmeye başlayan, ve diğer tüm reklamlar gibi aşk ve cinsellik unsurunu eser miktarda kullanarak hedef kitlesini etkilemeye çalışan bir başka abuk subuk reklam. tabi bunun gibi sayısız reklam var ve artık tüm reklamlar tektipleşmiş durumda.. tabi bu anlaşılır bir şey, ancak gerisindeki deruni noktalara da temas etmek gerek diye düşünüyorum.

öncelikle reklam; https://www.youtube.com/watch?v=ihgcn8txvnk

***

efendim, pazarlamanın birinci ve en önemli şartı insanların duygularına hitap edebilmektir. yani insanların zayıf noktalarından vurmak, diğer bir deyişle sağ gösterip sol vurmaktır. yani aslında bir açıdan, sonuçta bir ürün tanıtımı yapılıyor ve dolayısıyla o ürünün nitelikleri ve özelliklerinden bahsetmek gerek diye düşünebiliriz. yani, bir ürünü tanıtırsın ve onu tüketip tüketmemem gerektiğine, ihtiyacım olup olmayacağına ben karar veririm.

halbuki 'modern pazarlama' dediğimiz şey, tam tersi insanlara ihtiyacı olmasa da o şeye ihtiyaç duyduğunu ikna etmeye yöneliktir.. ve evet, insanların duygularına hitap etmek ve zayıf noktalarından vurmak gerekiyor. eh bunun için de elbette kullanılacak en mühim ve işlerli argüman aşk ve cinselliktir. o ürünü ne zaman kullanacağınıza ve nasıl bir haz duyacağınız reklamlarda yansıtılmaya çalışılır.

şimdi bu fuse tea aşkım önce sen kapat reklamında, oynayan karekterler muhtemelen maksimum 18 yaşnda, iki ergen diyebileceğimiz yaşta ve sevgililer... gece 2 olmuş ve telefonda konuşuyor bunlar. eleman oldukça avrupai ve ikea stiline göre dizayn edilmiş evinde taşaklarını yaymış, önünde oyun konsolları, patlamış mısır, kayak ve de etrafa saçtığı birkaç kıyafetiyle koltukta oturup sevgilisiyle telefonda konuşuyor.

yani bu, reklamın hedef kitlesi hakkında bize direk olarak net bir mesaj vermekle beraber gençlik ruhunu yansıtıyor. evet, bu artist eleman anlaşıldığı kadarıyla hali vakti yerinde. kıvırcık saçlı, iyi giyimli, hobileri ise kayak ve video oyunları, sevgilisi var. eh öyle bir çocuğun da sevgilisi olması lazım tabi...

yani esasında toplumdaki 'ideal gençlik' profil yansıtılıyor burada. evet, artık yeni nesil böyle ve bu neslin alışkanlıklarını, yaşam tarzını yansıtarak bir etkileliyicilik yaratılıyor.

yani sen böylesin, yahut böyle olmalısın, bunları hedeflemelisin, ideal olan bu, sevgilin olmalı, eh her normal genç gibi gecelere kadar onunla bir takım gereksiz sohbetler yapabilirsin ve aynı zamanda 'fuse tea' içmelisin...

evet, senin kimliğin bu ve sana fuse tea içmek yakışır. fuse tea çok güzel dostum. hadi fuse tea iç!

şimdi bir de kıza bakalım, o da aynı şekilde anca 18 yaşında filan ve odası çok benzer şekilde aynı yaşam tarzıyla dizayn edilmiş. eh davul bile dengi dengine tabi...

kocaman akıllı telefonu var, telefonu tavşak kılıflı, odasında bebekler, peluş oyuncaklar felan var ve tabiiki sevgilisi de var gecenin 2'sinde telefonla konuşuyor. ulan kimbilir o saatte neler konuşuyorlardır...

reklamdaki diğer bir detay, görsel cazibe de elbette çok iyi kullanılıyor. sonlarda çocuk, aşkım sen kapat muhabbetinde telefonu pat diye kapatınca kafasının çevresinde buzlar şeftaliler, limonlar, meyvalar filan uçuşmaya başlıyor. işte burası gerçekten bilinçaltını etkilyeici ve iyi hazırlanmış bir sahne.

evet, esasında amacımız bu reklamı eleştirmek, yargılamak değil, yalnızca bir durum tespiti yapmak idi. yani toplumdaki ideal gençlik artık böyle.. büyük ölçüde sosyal medya ve teknoloji ile değişen kültür, iletişim biçimleri, sosyal ilişkiler böyle bir formda.

tabi 'aşkım önce sen kapat' her ne kadar klişe olsa da ilgi çekici bir tabir ve gayet iyi düşünülmüş. ne diyelim, reklam gerçekten iyi düşünülmüş...

yalnız, meyvenin kendisi varken suyunu içmek kadar, bilmem ne aromalı ne içeceklerden içmek hiç bana göre değil ve kapitalizmin basit bir oyunu. he amk he, çok gerekli bir şey o. mutlak suretle içmeliyiz. çok da faydalı ve keyifli. ama kimbilir nasıl hazırlayıp ne katıyorlar içine amk.
tvde her çıktığında sinir krizi geçirmemi sağlıyor.

iki ergenin "aşgım sean kapaaaat" muhabbeti çok itici, ikisinin de ağzına terlikle vurmak lazım!
Diğer bir çok reklama göre daha düzgündür. Sosyolojik tespitte bulunmuş reklamdır. Onu bunu bilmem de oğlan pat diye kapatarak iyi yapıyor.
gayet güzel reklamdır. öküz altında buzağı aramaya gerek yok. adam bir de cidden paragraf paragraf yazmış bir şey bulduğunu zannedip. klsajdsahjdk şaka gibi.
reklamdaki oyuncuların özgeçmişleri falan yazıyor herhalde.

(bkz: okumadım)
görsel
Gayet normal ve sıradan bir reklamdır. Öküz altında buzağı aramanın alemi yok. bi de paragraf dolusu yazmış gerzek. Ne söylediği de belli değil. Düpedüz sacmalamis.
(bkz: salak yemin ederim gerizekali bu cocuk)
Cıvık reklam.