bugün

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'nın sitesinde değinilen konu, kanayan yaramız.

Bizim "Çok kıskanç ya, çok seviyor." dediğimiz adamlar, bildiğin yavaştan şiddet uyguluyorlarmış, ondan sonra bu ilişki nasıl bu hâle geldi diye şaşırıp kalıyoruz.

https://www.morcati.org.t...agi-vakfi/8-flort-siddeti

--spoiler--

Flört şiddeti

Kimi belirtiler şiddet eğilimine işaret edebilir:

Genel olarak öfkeli bir tarza sahip olmak, öfke patlamaları yaşamak, hoşgörüsüzlük

Olayların sorumluluğunu üstlenmeme, hatalarını kabul etmeme, hep başkalarını suçlama

Cinsiyetçi bir tavra sahip olma, kadınların ve erkeklerin nasıl davranması gerektiği konusunda çok kesin yargılarının bulunması

Genel olarak denetleyici, baskıcı, kısıtlayıcı davranışlar sergileme, gittiğiniz yeri, görüştüğünüz kişiyi, yaşam kararlarınızı kontrol etme arzusu

istediği olmadığında küsme, surat asma, kendini acındırma, duygu sömürüsü

Dünyanın onun etrafında dönmesini, her zaman onu ve isteklerini kendi isteklerinizin önünde tutmasını bekleme

Sizin fiziksel, duygusal, cinsel sınırlarınıza saygı göstermeme, ihlal etme, "yapma" dediğiniz şeyleri bilerek ve zorlayarak yapma

Aşırı kıskançlık ve kıskançlığı normal gibi sunma.

--spoiler--
kadına karşı şiddet konusunda gündeme hemen hemen hiç gelmeyen konudur.

ancak bunun yanında üzerinde en fazla durulması gereken konuların başındadır. zira özgüveni düşük yetiştirilen, ailede erkek öndedir alt kültürünü alan, hakkını arayamayacak şekilde pasif büyütülen genç kızlar yaşadıkları flört esnasında şiddet unsurlarına boyun eğiyor. bunu çok sık dile getiremiyorlar.

bu yüzden mutlaka el atılması gerekir.
Son yıllarda ortaya çıkan yeni bir kavram bu. Özellikle 13-23 yaşları arasındaki gençlerin karşı cinsle olan romantik ilişkilerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir şiddet türüdür. Gençler arasında özellikle birbirini kısıtlamak ve kıskanmak gibi düşünülse de tipik bir şiddet ve taciz durumuna işaret ediyor. Tüm şiddet ve taciz olaylarında olduğu gibi sosyal, psikolojik, cinsel, fiziksel, sanal (dijital) olarak bilinen takip çeşitleri bulunuyor.

Birbirlerinin tüm sosyal medya hesaplarını kontrol etme ve şifrelerini isteme, davranışlarını sınırlama veya yasaklama, kimlerle görüşüleceğine karar verme, aşırı öfke ve fiziksel şiddetle başlıyor. Toplum içinde itibarsızlaştırma, tehdit etme, özel mesajlar gönderilmesi için zorlama, aile bireyleriyle görüşmelerini kontrol etme, sürekli olarak tartışma ortamı yaratma, bedene ve giyim kuşama karışma gibi pek çok olumsuz davranışla devam ediyor.

Türkiye'de de ne yazık ki her beş gençten biri flört şiddeti yaşıyor. Üstelik ülkemizde pek çok genç birey hala ailesiyle sağlıklı iletişim kuramıyor. Oysaki aile ve birey arasındaki iletişim açık olsa, sağlıklı ilişki ve destek birçok sorunun çözümüne yol açacaktır. Özellikle ailelerin çocuklarının bir flört yaşadığından haberi olmadığında, bireydeki "ya annem babam duyarsa" korkusu, hem genç bireyin bu şiddet sarmalına daha çok saplanmasına hem de şiddet uygulayan bireyin daha fazla saldırganlaşmasına neden olabiliyor.

Anne-babaların çocuklarının sosyal medyadaki hareketlerinden, arkadaşlarıyla olan ilişkilerinden, çocukların gittikleri yerlerden mutlaka haberdar olmaları gerekiyor. Bunu yasaklamalarla, engellemelerle değil, yakın ilgi ve iletişimle yapmak mümkün. Çocuk ve gençlerle her açıdan karşılıklı konuşmak, onların uğrayacağı taciz veya şiddeti en başından anlayıp önlemek adına çok önemli. Özellikle bu şiddeti yaşayan gençler içinen önemli duygu, aileleri tarafından koşulsuz desteklenecekleri duygusu. Bu şiddet durumuyla karşılaşıldığında, ailelerin gerek hukuki süreçleri başlatarak gerekse de psikolojik destek alarak şiddete dur demeleri son derece önemli. (18.03.2017, Hürriyet, Ömür Kurt)
Ilişki içinde veya ilişki sonrasında partnerin senin üzerindeki tahakkümü ve seni kontrol altına almaya çalıştığı çeşitli şiddet içeren zarar verici eylemler.

Basite alınmamasını dilediğim bir konu. Bunu fark etmek zor olsa da kıskandığını gösteren güç gösterilerinde "sevdiğinden, kıskançlığından yapıyor" denilerek sevimlice örtmek, gizlice meşrulaştırmak korkunç.

5 çeşit flört şiddeti var:
fiziksel, cinsel, dijital, psikolojik, sosyal şiddet/stalking.
Fiziksel tıpkı ismi gibi "aşık olduğun kişiye" vurma, tokat atma, itme, ısırma gibi hareketler.
Cinsel şiddet istenmeden olan öpmeler, dokunmalar.
Psikolojik şiddet hakaret etme, bağırma, aşağılanma, yalnızlaştırma, tehdit etme, ne yapıp ne yapmaman yönünde karar vermesi.
Sosyal şiddette hesabının kontrol edilmesi, şifreni vermiyor olmanın güven problemiymiş gibi ortaklaşa kullanımının istenmesi, istenmeyen arkadaşla görüşmeme yasağı. Iyi geceler dedikten sonra online olmasını izleyip ertesi gün hesap sormak, giyim kuşamına karışmak.

şiddet çeşitleri aşkın büyüsü bozulduğunda fark ediliyor. Insan psikolojisine verdiği hasarlar vücuttakilerden daha kalıcı olabiliyor. bunları yaşayan varsa ilişkilerini tekrar gözden geçirmesi gerekir.

Aşkın ifade yolu karşılıklı saygıdan geçer.
En kötüsüdür, lütfen terk et.
istediğini alamayan köpekten farksız davranıştır.
eskiden çok vardı bu etek giyme, onunla konuşma fln ama zamanla sanırım azalıyor, burada kadın bilincinin artması da önemli. bir erkek olarak söyleyeyim bacım buraları okuyorsan " zamanla geçer" veya " aslında iyi biri" deme, evlenince ilk gece ağzına sıçar.
tamamen yanlis kisileri tercih etmenin sonucunda ortaya cikan bir durum.
nedense kadın milleti olarak flört döneminde anlamsız şeyleri hoş görmeye meyilliyiz. ben şahsen (fiziksel şiddet dışında tabii ki) pek çok konuya "aman alirıza bey ağzımızın tadı bozulmasın" şeklinde yaklaşıyorum.