bugün

Belki sevilir ama benim hocam çok konuşuyor hiç susmuyor.
Lisede en sevdiğim dersti. Okula gitme sebebimdi.
sorgulamayı seven insanlar için hoşa giden derstir.
Hangi ders?

(bkz: bana felsefe dersinin olmadığını kanıtlayın)

Ezber dersidir. (En azından türkiye'de.) Düşünme falan yalan. Aksine elin sikko düşünürlerinin düşünceleri size benimsetilmeye çalışılıyor. Sizin düşünceleriniz ise bunlar yönünde gelişmek zorunda kalıyor. (Sizden bu isteniyor yani. Düşünmeniz ve kendi yorumunuzu akıl ve mantık çerçevesinde koymanız değil. )

felsefe sevilir. Ancak Türkiye versiyonu gerçek felsefe değildir.
düşüncenin çoktan göçüp gittiği bu coğrafyada hayır.
Sevilir, sevilmeli. Felsefeye ve felsefeciye değer verildikçe daha da fazla sevilecek.
Kesinlikle sevilir.
sevilir. dersi anlatan hocaya bagli tabii. benim hocam hepiniz filozofsunuz , o dusunurler dusunmus gecmis gitmis sira sizde derdi ders boyu biz konusurduk.
Ezber kısımları sevilmez. Fakat düşünmeye sevk eden kısımları güzeldir tabi öyle kısımların okulda konuşulmasına izin veren hocalarınız varsa.
felsefe dersi sevilir mi - felsefe sevilir mi soruları arasındaki ayrımın iyi düşünülerek cevaplanması gereken sorudur.

felsefe sevilir mi?

düşünmeyi ve sorgulamayı seviyorsan, tabii ki de evet. felsefe sevilir. çünkü beyni kullanmaya iter felsefe insanı. "felsefenin felsefesi"ni kaparsan hayata bakışın değişir. çünkü felsefe daha önce söylenen bazı sözlerin veya ortaya atılan düşüncelerin, akımların tekrarı, ezberi değildir. felsefe düşünmeyi sevmek demektir.

peki ya felsefe dersi sevilir mi?

sınav bazlı eğitim sistemimizde sevilmemesi çok normal. 12. sınıftan önceki yıllarda alınan felsefe dersleri, 12. sınıfta alınana göre %500 daha verimlidir. zira 12. sınıftaki felsefe, edebiyat - paragrafta anlam testleriyle bire bir aynı formattadır. sınavda sorulması zaten dersten soğutur. öğrenci felsefeyle önceden ilgiliyse bi istekle gelir derse. Bi bakar dersle asıl felsefenin hiçbir ilgisi yok. O da dersi sevmez doğal olarak.
Beni öyle bir sorgulamaya itti ki sevip sevmediğimi bile bilmiyorum.
ahhhh sevilmez mi felsefe dersi yav. edebiyat ve tarihle birlikte bu dersi dinlerdim ben sadece. diğerlerinde masa altında kitap okurdum. hele de sıkıcı muhasebeden sonra ilaçtı benim için.
Severim sevilir de Nitekim sorgulamak güzeldir zihin açar ayrıca yeni ufuklar yeni Açılar kazandırır.
gerçekten felsefeyi seven bir öğretmeniniz olursa elbette... benim felsefeye ilgim vardı, ancak öğretmenimiz filozofları ve kuramlarını alaycı bir dille anlatan, özellikle dine aykırı fikre sahip olanları küçümseyen ve tüm sınıfın gülmesini, alay etmesini sağlamaya çalışan bir morondu. üzerine yüzlerce kitap yazılmış kişileri ve onların düşüncelerini aptalca ve sapkın fikirlermiş gibi gösterip kendi bakış açısını öğrencilerine edindirmeye çalışırdı.
Müslüman ülkesinde mümkün değildir. ne o öyle, ıyh, allahsızlık.
sevilir, neden sevilmesin, sonuçta bir bilme yeteneği var birde onu yorumlama. yorumlamazsan sadece ezberci zihniyette olursun türk eğitim sisteminde bir işe yarar ama gerçek manada bir yerlere gelebilmek için bilgiyi kullanma gücün olması gerekir. yoksa herkes bir şeyler biliyordur. ama bunu kaçı kullanabiliyor, esas sorun bu.
herkes felsefe yapıyor..bazılarımız bilmeden.
gecmisteki filozofların yanında sizinde görüşlerinizi belirtip yani sizinde felsefe yapmanızı sağlayacak sizi düşündürecek bir ders olması gerekirken sadece ezbere dayalı olduğu için pek hoş olmayan sevilmeyen bir ders. sadece bizim hocamız mı öyleydi pek bilmiyorum ama bizde dersler öyleydi. hoca konuyu anlatır ve geçerdi. felsefe dersi oyle olmamalı. hatta felsefe dersinde yazıli sınavda olmamalı. haftada iki saat olup bir saati eski filozofların görüşlerini anlatmakla geçerken-daha doğrusu amacı o filozofların görüşlerinden faydalanıp onların bize yol göstermesi- ikinci saat ise öğrencilerin görüşleri ile geçmeli öğretmende ona göre not verir. gerçi bu ülkede bu sistemde uygulanmaz ya neyse.