bugün

bir proteinin ve çekirdek asidinin (DNA-RNA) oluşma ihtimali, tahminlerin çok ötesinde bir olasılıktır. Hatta belirli bir protein zincirinin ortaya çıkma ihtimali astronomik denecek kadar az olduğuna göre hani nerede evrim hı? Her şey Allah'ın dilemesiyle olur. Ol demesi yeterlidir.
evrim teorisi deyince isteksiz basıyorum kahkahayı. abi allah a inanmama olayını anlarım da maymundan gelme olayı çok komik amk yieaa *
tanım: saçmalığın daniskası.
ateist düşüncesinin en sağlam dayanağı olarak görülen evrim teorisinin ispatlandığını zannetmektir. ama yok efendim öyle bir dünya. kimse biyoloji bilmiyor tabi sözlükte. at yalanı sikeyim inananı.

--spoiler--
Evrimcilerin büyük kısmı düşüncelerinin bir teori, bir kısmı ise hemen hemen kesinleşmiş bir kanun olduğunu iddia ederler.Aslında evrim bu haliyle bir hipotezden öteye gidemeyecek yapıda bir iddiadır.Bilim tarihinde hiçbir hipotez bu kadar uzun süre tartışılmamıştır.Herhangi bir vakıayı izah etmek için ortaya atılan hipotez, çok sayıda deney ve gözlemlerle test edildikten sonra elde edilen neticelerin doğrulama veya yanlışlama durumuna göre teori durumuna yükseltilir veya terk edilir.Eldeki teoride bir müddet kullanıldıktan sonra izah ve açıklama gücüne göre ya kanun ve genel prensip haline gelir, yahut yetersizliğinden dolayı terk edilir.

Evrime inananlar teori olduğunu iddia ettikleri düşüncelerini doğrulama adına bir çok deney yapmışlar, sayısız müşahedelere ait yorumlar getirmişler, fakat konunun mahiyeti gereği, belli bir sınırın ötesine ait açıklayıcıve ikna edici delillerden mahrum kaldıkları için teorileride hep eksik ve yetersiz kalmıştır.Zira yeryüzünün ilk günkü şartlarını bilmiyoruz.Kainatın ilk yaratılma anı ve daha sonra cereyan eden akıl almaz mucizevi hadiselerde bilinmemektedir.Sadece bugun elimizde ki mevcut elementlerin ve kayaçların bazı özellikleri, geçmişten kalmış izler olarak kabul edilip bunlar üzerinde fikir üretilmektedir.Ayrıca yeryüzünün ilk günkü şartlarını baştan kendi arzuları istikametinde belirleyen evrimcilerin bu kurgulamalarında esas aldıkları tasavvuri yeryüzüne ait temel özellikler, bir aminoasiti ve bir proteini ortaya çıkarabilecek şekilde kendileri tarafından düşünülerek tercih edilmiş, daha sonrada hayallerinde ki yeryüzünün atmosferi kurgulanmıştır.Fakat yapılan deneylerde bu tasavvur edilen yeryüzü şartlarında hayatın ortaya çıkması için asgari bir gerek olan bir protein molekülünün sentezlenmesinin bile mümkün olamayacağı görülmüştür.Ayrıca yeryüzünün ve atmosferin başlangıç şartlarınında evrimcilerin iddia ettikleri şekilde olmadığı konusunda çok sayıda çalışma mevcuttur.Aşağıda ki sorulara cevap verirken göreceğimiz gibi devamlı olarak yanlışlığı ispatlanan deneylere rağmen evrimin ısrarla doğru bir teori olduğu savunulmaktadır.Halbuki hiçbir teori bu kadar yanlışlamaya maruz kalmamış ve bu kadar çok sayıda insanı meşgul edecek seviyede gündemde tutulmamıştır.Dolayısıyla bırakın kanun veya genel bir prensip olmasını, evrim bir teori bile olmayıp ancak bir hipotez olarak bilim tartışmalarında yerini alabilir.

Prof.Dr.Arif SARSILMAZ
--spoiler--
ıspatlansa zaten kanun olacağından evrim teorisini ıspatlandığını sanmak diye birşey zaten ıspatlanmadığını kabul etmek gibi bişeydir.
şimdi evrim dendiğinde bile, pek çok insanın, maalesef bu konuda bilgisiz olduğu anlaşılıyor. Evrim, sadece, köken itibari ile insanın nereden geldiğini söylemez, insanın şimdiki durumu hakkında antibiyotiklerin niye artık bazı virüs ya da bakterilere etki etmediğini, 1950'lerde AIDS'in tek bir türü varken, nasıl artık onların iki tür haline geldiğini ve çiftleşmediğinin anlaşılması bakımındna evrim önemlidir.

Bir kere ispatlamak ne demektir? bir kuramın ispatlanması mı? Yoksa, bir anlatının ortaya konması mı? Evrim bir anlatı ortaya koyar, ama bunu bilimsel gerçekler ışığında yapar. insan genomu projesi, aslınd evrimin doğruluğu ie ilgili olarak oldukça aydınlatıcı kanıtlar ortaya koymuştur. Maymun ile insan geni arasındki benzerlik %98'lere varmaktadır.
Aynı benzerlik meyve sineği için, %70'lerde. muz ile de %50 benzerlik var. Fakat işin ilginç kızmı, 1,5 milyar yıl önce muz ile insanın aynı bakteriyi paylaştığı. Bu tek başına gösterge olabilir mi? Şimdi, genom projesi birbiri ile aynı dizilişleri dikkate alır, zaten kolunuz bacağınız,, omurganız varsa, yapınızın da karbon olması dolayısı ile belli oranda benzer çıkacağınız vakidir. Ama evrimin tek göstergesi, genom projesi değildir.

Şimdi evrim için sadece, genom tipi bir ispat da yok. Misal, bazı hayvanların, diğerleri ile ortak atadan geldiği, o hayvanın genleri ğzerine yerleşmiş virüslerden de tespit edilebiliyor. Eğer bu virus, bir zamanlar aynı türün ürünü olan, bir hayvanda varsa, buradan ikisinin de bir zamanlar ortak ataya ait oldukları ortaya çıkar.

bunun dışında, evrim ssadece insanları ilgilendiren bir kuram değildir. Tüm canlılığı ilgilendirir. buradan mutasyonun bircanlıda olumlu etkiler yapmadığı tarzı bir açıklama gelebilir, ama bu, mutasyondan ne anladığınıza bağlı. Bir kere mutasyonun da farkı çeşitleri var. Zaten evrimin savunduğu da, mutasyonun genler üzerinde meydana gelmesi, genler üzerinde meydana gelen mutasyon, ilerleyen kuşaklarda farklı türleri yaratabilir.

Tanrıya inanın ya da inanmayın, inanmanız ya da inanmamanız evrimi ilgilendiren bir şey değil, evrim şu ana kadar, insanın kökeni konusunda ileri sürülmüş en bilimsel teoridir.
Teorilerin kanuna dönüşebildiğini sanan mal beyanı. Ne fizik ne biyoloji ne kimya biliyosunuz boş boş konuşuyosunuz mk cahilleri. Gifin bari kavramları öğrenin 9. Sınıf fen bilgisiyle entry girmeyin.
bir tanrı teorisinin ispatlandığını zannetmek değildir, bir de şeytanın, meleklerin, cinlerin, zebanilerin, hurilerin, cennetin, cehennemin vesaire...
bu konu da çok kafa patlattım ancak bu seküler beyin travması yaşayanların neden ısrarla bu teoriye bağlandıklarını anlayamadım.

bunlar kendi içinde çeşitlilik gösterdiği için birden çok görüş ortaya çıkıyor ancak hiçbiri mantıklı gelmiyor.

bunlar içinde allah c.c. inanıp üstüne evrimin olduğunu iddia edenlerde var. bunları anlamak zaten hiç mümkün değil.

kesin olarak bu teorinin fason olduğu ispat edilmişse de bir inattır gidiyor. bilimde inatlaşmayı bu teoriyi savunanların geliştirdiği kesin.
evrimin çok da ...ikindeydi..
Ya bir türlü anlatamıyorum ama bi daha deneyeyim. Kanun teorinin üstünde olan birşey değil. Bilimsel açıdan en kuvvetli durum ispatlanmış teoridir. Kanun yalanlanamayan varsayımdır.

Evrimin kapsamına bakıldığı zaman bu kapsamda başka bir teori yok. Birbiriyle ilgili ilgisiz binlerce ispatlanmamış teoriye dayanan teori mi olur aq. Binde biri büyüklükte olanı bile yok.

Evrim bilimsel olarak değil bilim siyaseti gereği teori olarak isimlendiriliyor. Nihayetinde bir inanç sistemidir. Kanun olarak adlandırılsa bile bu teori saçmalığı kadar saçma olmaz.
1) evrime inanmak diye birşey yoktur. evrim bir teoridir. bilimsel şekilde kabul edililir ya da reddedilir.
2) evrim teorisi maymundan geldiğimizi iddia etmez. günümüz primatlarıyla ortak ataya sahip olduğumuzu ileri sürer.
3) evrim teori olmakla birlikte, birçok destekleyici kanıta sahiptir. bu da hipotezle karıştırılmaması gerektiğini gösterir. misal newtonun ortaya koyduğu yasalar kanun olarak adlandırılmakla birlikte, izafiyet teorisi kati şekilde ispatlandığı vakit geçerliliğini yitirecektir.
4) evrim teorisi ilk canlının nasıl oluştuğunu kesin bir şekilde ortaya koymaz. nasıl ki evrenin nasıl meydana geldiği ayrı bir konu ise. ilk canlı hücrrnin nasıl meydana geldiği ile ilgili de çeşitli görüşler mevcuttur. araştırarak ve sorgulayarak öğrenilebilir. ortada kesin birşey olmaması bunun yaratılışla olfuğu manasına gelmez. ileride bilimsel olarak ortaya konduğunda aha bu kur'an'da yazıyordu cular damlar zaten hemen. kaldı ki herşeyi bir tanrı yarattı demek işin kolayına kaçmaktır ve bilimsel açıdan hiçbir bağlayıcılığı ve tatmin ediciliği yoktur.

iyisi mi siz din ile bilimi ayrı tutun. ayrı kulvar kardeşim bu iki alan.
"Dünya var oldukça ,hatta evren var oldukça(başka canlılar varsa) insanlığın son ferdine kadar teori olmaya devam edecektir.
Çünkü bu teoriye dayanak olacak yeni bulgular çıkacak canlı yaşam formları geleceğe attıkları adımlarda değişimi yaşayacaklardır" demiş birisi.

Bu güzel bir itiraf. Evrimin teori değil inanç olduğu daha güzel anlatılamazdı.
Şu entryleri okuyunca türkiyede neden bilimin gelişmediğini anlaşılıyor. Çünkü insanlar hem mal hem beyinsiz hem de cahil.
ulan sizin ben beyninize sokayım ulan yıl olmuş 2017 hala ispatlansa yasa olurdu diyorlar ulan dalyanak halk dilinde kullanılan teori ile bilim literatüründeki teorinin farklı olduğunu hala ögrenemediniz. hiçbir kanıtı olmayan bilimsel çıkarım "hipotez"dir. deney, gözlem yahut fosiller ile kanitlanirsa "teori" olur. eğer bir formülü bulunursa "kanun" olur. evrim rastgele geliştiği için de bir formülü yoktur.
Bilmeyenlere başlangıç; Teoriler de kanunlar kadar geçerlidir!
Bilmeyenlere part 2: teoriler hiçbir zaman kanuna dö-nüş-mez.
Bilmeyenlere final: kanunlar "ne" teoriler ise "nasıl" sorusunu cevaplar.

Ben daha kanun nedir teori nedir bilmeyen adamla bırak evrim tartışmayı (zaten neyini tartışacağız biyolojinin temeli olan bir konunun?) Rh faktörünü ve 2. Kromozomu alır yüzüne çarparım bir daha da doğrulamaz.
"kanunlar bir şeyin tam olarak ne olduğunun tanımını yapar" diyor ve millete ders vermeye kalkıyor. Özgüvene bak aq.
bir varsayım ispatlanırsa teori olmaz kanun olur hemşerim. (bkz: newton yasaları) (bkz: yerçekimi kanunu) (bkz: gravitasyon teorisi)
insan beyninde bulunan kimi kortekslerin maymun beyninde başlangıcı bile yok.
Sözlükçe defalarca anlatılmasına rağmen tekrar ve tekrar anlatıyorum. Hem de bilale anlatır gibi. Ortaokul düzeyi örneklerle geliyorum.

Öncelikle evrim teorisi tamlaması yanlış çevirinin eseridir. Asıl çeviri evrimin teorisidir. Örnek vermek gerekirse darwin’s theory of evolution, yani darwin’in evrim teorisi. Aradaki fark teori olan evrim değil, evrimin nasıl gerçekleştiği. Farklı farklı kişilerin evrimin nasıl olduğuna dair teorileri var ancak evrimin kendisi tartışılabilecek bir şey değil, bilimsel bir gerçektir.

Evrim matematik hesaplarına falan dayanıp hayali kuvvetlerle falan hesaplanmadığı için değiştirilebilir bir bilgi değil. Örneğin karadenizde yaşayan hamsilere popülasyon diyoruz. Yani belirli ve gözlemlenebilir bir doğa olayına sadece isim verdik. istersen ismi değişebilirsin ancak olay gerçekleşmeye devam ediyor.

Evrimi basit olarak üç aşamada anlatabiliriz. Önce canlı yaşadığı ortamın değişimine bağlı olarak (yüzlerce sebep sayabiliriz. Avcılar, doğal afetler, iklim vb.) kendini geliştirir. Yani ortama adapte olur. Adapte olamayanlar ise elenir. Ardından evrim gerçekleşmiş olur. Örneğin bir insan grubu deniz kıyısında yaşadığı için yüzme biliyor, dağlarda yaşayan insanlar ise bilmiyorlar. Bir sel olduğunda tüm insanlar öldü ancak yüzme bilenler yaşadı. Bundan sonra yaşayan insanların da hepsine yüzme öğrettiler. Evrimi de buna benzer düşünün ancak bilgiyi milyonlarca yıl süren genetik bilgi şeklinde, yüzme becerisini de genetik değişim sonucu kazanılmış gibi düşünürseniz anlamış olursunuz.