bugün

kanadalı çevre bilimciler,

doğal besin döngüsünün vazgeçilmez üyesi olmalarının yanısıra, arıtma tesislerinde de aynı amaçla kullanılan ve amonyak bileşiğini sentezleyerek arıtma prosesine önemli bir katkı sağlayan nitrosomonas adlı bakteri türünün, yaşam ortamında bulunan ve besin maddesi olarak kullandığı amonyak miktarını kademeli olarak düşürüp, 'azotdioksit' miktarını artırarak, binlerce nesil sonra, tıpkı azot bakterileri gibi 'azotdioksit'i sentezlemesini sağladılar.

- bu, bir anlamda şu demek oluyor ki, bugün için etobur olan arslanı nesiller sonra meralarda otlarken görmek mümkün olabilir.

bölünerek çoğalan nitrosomonas bakterileri, diğer bir çok bakteri türü gibi 20 dakikalık bir yaşam süresine sahip bulunuyor ve bu sürenin sonunda ergen hale gelip bölünerek çoğalıyorlar. bu durumda, uygun yaşam koşulları ve besin maddesine sahip iseler, günde 72 nesil değişiyor. diğer bir deyimle; 1 insan günü, bu bakteri cinsi için 72 ömürlük bir süreye karşılık geliyor.

bilim adamları, evrim teorisinin temel parametrelerinden biri durumundaki genetik şifreleme ve ortam bilgilerini bir sonraki nesile aktarma mekanizmasının çalışmaması durumunda, bu mikroorganizmaların yeni yaşam koşullarına ve besin maddelerine uyum sağlayabilmesinin mümkün olamayacağını belirtiyor ve söz konusu çalışmanın laboratuar koşullarında 34 haftalık bir sürede tamamlandığını bunun ise, yaklaşık 17.000 nitrosomonas nesline karşılık gelen bir süreyi kapsadığını söylüyorlar.

ister istemez akla hemen şu soru geliyor:

- acaba, 2-3 bin yıl sonraki torunlarımız çöpe attığımız ve doğanın ayrıştıramadığı naylon poşetleri mi dişliyor olacak ?