bugün

kişinin; kendi kontrolunu , düşünce gücünü, iyi, kötü vb. kavramları algılayarak hayatına geçirmesini sağlayan şeyin akıl olduğunu ifade eder. kişinin yaşadıkları, aklını nasıl kullandığı ile doğru orantılıdır. insanları; diğer varlıklardan ayıran en büyük özellik, aklı ile hayatının dengesini kurmasıdır. kimisinde az kimisinde çoktur ,kiminde yoktur belkide... hayatımıza aktardığımız veriler aklın kullanımının sonucudur. varın siz karar verin kim ne kadar akıllı. gerçek olan birşey var ki; o da aklın herkese aynı oranda dağıtılmamış olması.
akıllı bir çalışma disipliniyle maddi-manevi tüm fonksiyonların işleme koyulabileceğini belirten cümle.

genç girişimciler adına şöyle bir söz de vardır. akıl ile olmasa da maddi boyutta sermayenin sosyolojik boyutunu tanımlar:

- cahilin parası vardır, cesur olur;
+ okumuş adamın parası varsa da korkak* olur.
çok varlıklı yaşlı adamın birine sormuşlar; "eğer şimdi farklı bir hayat yaşama şansın olsaydı ne yapmak isterdin?" adam "yirmili yaşlarıma dönmeyi çok isterdim" ama bu kadar varlıklı olmazdın demişler, adam da "bende bu akıl olduktan sonra varlığı o yaşlarda da kazanmam zor olmazdı." insanın sermayesi aklı ve akıl gücünü kullandığı oranda gelişir.
o yüzden akıla yatırım yapmak lazımdır gereksiz konularda takılmak yerine. gereksiz konular üzerine takılınan her an akıl için kayıptır. her kayıp beraberinde faizli borcu gerektirir mecburen. sonu icradır.
(bkz: batmaya mahkum firma)
en büyük yalanlardan biridir. en büyük sermaye paradır. paran varsa aklıda satın alırsın. bu laf sermaye sahiplerinin akıllı insanları bir nevi kandırmak için dötlerinden uydurdukları saçmalıktır. akıl bazen mutsuzluğun ta kendisidir. güzel çirkin herşeyi görmeni sağlar. mutsuz eder insanı. az akıl çok mutluluktur aslolan.