bugün

BiZimkiler namaza gideceğdi ne oldu acebağ .s
görsel
şam'dadır. islam aleminde en önemli camilerindendir. roma imparatorluğu hakimiyeti döneminde önce jüpiter tapınağı olarak inşa edilmiş, romanın hiristiyanlığa geçişi ile john the Baptist adıyla kiliseye çevrilmiştir. şam'ın müslümanlarca fethinden sonra (müslümanlar fethettikleri yerlerde çok medeni(!) dinsizler ya da paganların aksine, masum insanları katletmeyip onlara insanca yaşama imkanı da sunduklarından.)binanın doğu tarafı cami batı tarafı kilise olarak kullanılmaya başlanmıştır. müslümanlar cami avlusundaki fresk ve mozaiklere dokunmadığındığından zamanla tahrip olmuş olsa da avlu duvarlarında hala bu sanat eserleri görülür.
üç minarelidir; hz. isa'nın kıyametten önce doğu tarafındaki minaresine ineceği rivayet edilir.
hz. yahya'nın (a.s.)mezarı ve hz. hüseyin'in başı cami haziresindeki türbelerdir.*
http://galeri.uludagsozluk.com/g/emeviye-camii/

Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerden birdir. islam'ın dördüncü en kutsal yeri olarak kabul edilir.
mimari açıdan muhteşem bir yapı olmasının yanında emevi sultasının ehli beyte yaptıklarını da beraberinde hatırlatınca insanın içini acıtan bir yanı var!
içinde HZ hüseyin efendimizin mübarek başının bulunduğu kabirde vardır.Anlatılanra göre içi Mescid-ül Aksa ya benzemektedir.
Şam`in göbeğinde, eski şam diye geçen şehir merkezinin ortasında muhteşem mimarisiyle insanı büyüleyen,inanilmaz geniş avlusuna diğer arab ülkelerinde olduğu gibi ayakkabılar çıkarılarak girilen, hemen yaninda (bkz: selahaddin eyyubi)nin türbesi ve küçük bir türk şehitliği bulunan cami.

edit:imla
mehdi as. ve isa as.'ın buluşma noktaları.
hz. isa bu caminin doğu tarafındaki beyaz minareye inecektir.
Şam Mevi Cami:

Hüccetül islam imam Gazali hayatını bu caminin minaresinde zikir ile geçirmiştir.Ayrıca büyük eseri Ihya-u Ulumiddin i burada kaleme almıştır.
Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan ve eski bir tapınak üzerine yapılmış gördüğüm en büyük camilerden biridir. Caminin içinde Hz Yahya'ya ait bir mezar bulunmaktadır. Bir yandan Müslümanlar dua edip namaz kılarken, Hristiyanlar da istavroz çıkarıp dua etmektedir. Özetle iki dinin aynı anda dua ettiği bir islam mimarisi eseridir.
Emevîye Camii, Musul'da Nebi Circis Mahallesi'nde bulunur.

ilk olarak Emeviler zamanında yapıldığından bu adı alan cami, 783'te Halife Mehdi adına genişletilmiş, Atabekler döneminde 1148 tarihinde Seyfeddin Gazi tarafından tamir ettirilmiştir. Minare, mihrab ve dış duvarları yenilenerek bir de şadırvan eklenen cami, Moğol işgali sırasında büyük ölçüde zarar görmüştür. Uzun süre metruk kalan cami Osmanlı döneminde 1810 da yıkılarak avlunun doğusunda yeniden yapılmış, 1915 te tamir edilmiştir.

Bugün evler arasında kalan Emeviye Camiine, avlunun güneyinden bir kapıyla girilmektedir. Kapı üzerinde tamir kitabesi yer almaktadır. Küçük avlunun batısındaki hücre biçimli türeden başka teşkilâtı yoktur. Duvar üzerinde 1810 tarihli kitabeleri mevcuttur. Atabekler döneminde yapılan minarenin yalnız kaidesi ayakta olup camiden 150 m. uzakta kalmıştır.