bugün

nuh tufanı'nın global bir doğa olayı olduğu yönündeki yorumlar yalnızca yahudi inancında mevcuttur. kuran veya sümer kaynakları, bunun bütün dünyayı saran bir felaket olduğu yönünde bir yorumda bulunmaz. şahsi kanaatim şudur:

görsel
geçmişteki 20000 yıl içerisinde, son buzul çağı'nın bitmesi ve buzulların birden erimesi nedeniyle deniz seviyelerinin değişimini gösteren bu haritaya göre 10500-8500 yıl önceki 2000 yıllık dönemde deniz seviyesi global olarak 40 metre yükselmiştir.

bu ne demektir: atıyorum nuh'un yaşadığını düşündüğümüz ve günümüzde "burasıdır" dediğimiz ve basra körfezi'nin ağzına yakındır diye düşündüğümüz yer var ya, aslında orası şu anda denizin 60 metre altında olabilir. yani kıyıdan 30-40 veya 100 km ileride olabilir. yani şimdiki haritaya göre hint okyanusu'nun neredeyse ağzına yakındır.

buna ilaveten; hala büyük fırtınalar üreten hint tayfun kuşağında, o zaman görülen gelişmiş muson tayfunlarının, belirtilen coğrafyayı çok ciddi bir biçimde vurması, belki tsunami benzeri bir etkide bulunması bugün dahi hem mümkündür, hem de jeolojik açıdan gözlemlenebilir haldedir. 20 yıl olmadı, endonezya'daki tsunami, 250 000 kişinin hayatına mal oldu. "kesin neden şudur" diyebileceğim bir akademik ünvanım yok ama söylediklerim de takip edilebilir hususlardır, diye düşünüyorum. bir de, ısrarlı bir biçimde kaynaklar "gökten yağan yağmurlar ve yerden gelen-fışkıran sular"a atıfta bulunuyor. yani afet sadece yağmur nedeniyle meydana gelmedi, yerde de bir şeyler vardı ve şehirleri vurdu.

ben olaya bu çerçevede bakıyorum.