bugün

tolstoy' un dostoyevski için "Onun kalemini Tanrı kullanıyor" sözünden sonra herhalde kimseye bir şey demek düşmez. lakin ikisi de büyük yazar.
biri yaşamış, diğeri hayal etmiştir. ikisi de psikopattır o ayrı. yani okunası anlamda psikopat dedim.*
kim kazanırsa kazansın kupanın rusyaya gideceği karşılaşma. ayrıca ben aralarında tercih yapamıyorum.
okuduktan sonra düşündüğüm tek şey içmeden nasıl bu hale geldiğim olmuştur.
tolstoyla kafa yapımız tuttuğu için ben tolstoy demeyi isterdim ama objektif düşünülürse dostoyevski daha iyidir.

dosto'nun alacağı versus.
Gereksiz kıyastır. Ikili, Her ne kadar klasik romanın öncüsü sayılsa da dostoyevski ıkinci döneminde, eserlerinde kullandığı tekniklerle, işlediği temalarla klasik roman geleneğinden bir bakıma tolstoy'dan ayrılmıştır. Türk edebiyatı'ndaki necip fazıl nazım hikmet kıyası kadar yersiz bir kıyas. Bize okumak düşer sadece.
dostoyevski alır.
dostoyevski'nin üslubu alır götürür.
insanlık tarihinin en büyük yazarıdır tolstoy.
insalık tarihinin en büyük eseri 'suç ve ceza' dır. o da dostoyevski'nin eseridir.
tolstoy kitaplarında soylu bir dil kullanır daha elitist durur dostoyevski ise daha sıcak ve halk dili kullanır buna rağmen ikisi de edebiyat tanrısıdır.
dostoyevski'dir her türlü.
Dostojevski 1-0 öndedir.
ikisi de harikadır. okuduğumuz ve öğrendiğimiz kadarıyla hayatları, yaşayış tarzları, bakış açıları gayet farklı olup kıyaslanması yanlış olduğundan yola çıkarsak bu iki büyük yazarı da kıyaslamak pek doğru olmaz. benim için dostoyevski belki biraz daha öndedir.
(bkz: tolstoyevski)
dostoyevskinin her halde alacağı versus.
Dostoyevski okumak bir zeka luksudur. Herkes anlayamaz...
her ikisinin de mükemmel yazarların olduklarını söyledikten sonra tercihimi Dostoyevski üstaddan yana kullandığım versus.
George Steiner’ın çalışması klasik eserler, üsluplar, eleştiri kuramı çerçevesinde gerçekten de ufuk açıcı bir okuma vaat ediyor; daha da önemlisi, farklı okumalara kapı açıyor.

Tolstoy mu, Dostoyevski mi? Öyle kolayca cevaplanabilecek bir soru değil George Steiner’ın ortaya attığı. Belki ilk başta, Tolstoy’a ya da Dostoyevski’ye belli bir “yakınlık” hissiyle cevap verilebilir ama bu cevabın peşi sıra sorulabilecek “Peki neden” sorusuna birkaç cümle ile açıklama getirmek bir hayli zorlayıcı olabilir; oturup hakkında pekala bir kitap bile yazılabilir. George Steiner’ın yaptığı da bu olmuş zaten!

George Steiner, roman sanatı ile 19. yüzyıl Rus ve Amerikan romanının özellikleri üzerinde de duruyor çalışmasında ya da Tolstoy’un ve Dostoyevski’nin eserlerini diğer klasik yazarların eserleriyle de karşılaştırıyor (Örneğin Gustave Flaubert’in Madam Bovary’si ile Tolstoy’un Anna Karenina’sı, Robert Louis Stevenson’un Dr. Jekyll ve Bay Hyde’ı ile Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sı) ama tabii asıl mesele, başlıktaki o soru. Her iki dev yazarın benzerlik alanları da gözler önüne serilmiş serilmesine ama kitabın ruhu, büyük oranda, Tolstoy ile Dostoyevski’nin farklılaştıkları noktalarda saklı. Bir taraftan da şunu sormadan edemiyoruz tabii; Savaş ve Barış, Karamazov Kardeşler, Anna Karenina, Budala, Diriliş, Ecinniler vd arasında neden bir seçim yapalım illa? ikisi de deyip sıyrılsak işin içinden ya da Rus edebiyatının birkaç isimden ibaret olmadığını hatırlatmak üzere spekülatif bir “hiçbiri” cevabını versek...

Anlaşılan o ki, Rus edebiyatı uzmanları da bir fikir birliğine varabilmiş değiller. Zamanında The Millons’dan Kevin Hartnett, George Steiner’ın bu çalışmasından hareketle sekiz uzmana görüşlerini sormuş; cevaplar muhtelif... Benim “uzman olmayan” görüşüm de, kitaplara sığınmak yönünde olurdu sanırım; mesela, her iki yazarın da biyografisini kaleme almış olan Henri Troyat’yı hatırlatırdım. Troyat’nın Türkçede de yayımlanan bu iki biyografi kitabı arasındaki fark şöyle: Dostoyevski kitabı yaklaşık 450 sayfa, Tolstoy kitabı ise 1000!

Rus filozof Nikolay Berdyaev ise bir adım daha öteye giderek insanları iki tipe ayırmış; Tolstoy düşüncesine yatkın kişiler ve Dostoyevski düşüncesine yatkın kişiler olarak... Peki nedir bu düşünceler? “Okur, bu yazarların ikisini de romanın belli başlı ustaları olarak görebilir; yani, onların romanlarında son derece kapsayıcı ve derine nüfuz eden bir hayat tasvirinin bulunduğunu düşünebilir. Ama biraz sıkıştırılırsa, mutlaka ikisinden birini tercih edecektir. Eğer tercihinin ne olduğunu ve niye böyle bir tercih yaptığını söylerse, bence o kişinin ruhuna nüfuz etmiş olursunuz. Tolstoy ile Dostoyevski arasında yapılan seçim, varoluşçuların ‘angajman’ dedikleri şeyin göstergesidir; bu seçim insanın düş gücünü kader, tarihin geleceği ve Tanrı’nın gizemi konularında birbirine taban tabana zıt olan iki farklı yorumdan birine bağlar.”

Sonuçta cevabımız ne olursa olsun, George Steiner’ın çalışması klasik eserler, üsluplar, eleştiri kuramı çerçevesinde gerçekten de ufuk açıcı bir okuma vaat ediyor; daha da önemlisi, farklı okumalara kapı açıyor.

-ceyhan usanmaz-
Suç ve cezanin etkisiyle dostoyu seçiyorum .
Ne saçma bi vs. iki önemli kişinin tırnağının tırnağının tırnağı olamayanlar burda yattığı yerden karşılaştırma mı yapıyor ahahahahahah *
Okuyucu olarak karsilastirilmasi yapilabilir yazarlardir. Zira yapilmis da. Bir secenek olarak alinip okunmalidir.
Rusya'da Tolstoy daha büyük yazar olarak kabul ediliyormuş ama benim cevabım çok net olarak Dostoyevski! http://kitap.radikal.com....-mu-dostoyevski-mi-423416

Tolstoy'un en sevdiğim kitapları: Kroyçer Sonat, ivan iliç'in Ölümü ve tabi ki Anna Karenina.
Dostoyevski'nin en sevdiğim kitapları: Budala, Suç ve Ceza, Öteki, Yeraltından Notlar, Cinler ve elbette Karamazov Kardeşler.
normalde aradaki vs bir konuya ilgiyi uyandırır. ancak burada yazarların isimleri entry leri okutuyor, çünkü bir yanda tolstoy, bir yanda dostoyevski var diyip kıyaslayacak mantıklı kriterler üretemiyorum.
(bkz: turgenyev vs brecht)
Bence tek ortak noktaları rus olmalarıdır. Dostoyevski ve Tolstoy'un kalemi, sürükleyiciliği, karakter analizleri bana göre tamamen farklıdır. Gel gelelim ikisi de okunası kitaplar yazmıştır.
güncel Önemli Başlıklar