bugün

'' bilimsel adı: 'ortomixidae ailesinden influenza a' ve tıbbi literatürde; 'inf a tip h1n1' olarak adlandırılıyor.

tıp biliminin; 1918 yılında ortaya çıkan ve milyonlarca insanın ölümü ile sonuçlanan 'ispanyol gribi' salgını sayesinde tanıdığı bu virüsün; yaklaşık onbin yıldır kuşlarda görülmekte olduğu ancak, bünyesindeki h (hemaglutinin) ve n (noramidase)antijenlerindeki farklılıklara göre alt gruplara ayrılarak farklı memeli türlerini etkilediği biliniyor.

örneklemek gerekirse;

- insanları etkileyen (mevsimsel grip): h1n1,h1n2,h3n2.
- kuşları etkileyen (kuş gribi): h5n1,h7n3,h9n2.
- domuz gribi : h1n1.
- at gribi : h7n7 ve h3n8.
- köpek gribi : h3n8 (atlardan geçiyor)
- kedi gribi : h5n1 (kuşlardan geçiyor)
- hong kong gribi : h3n3.
- fuji gribi : h3n2.
- ispanyol gribi : h1n1.
- asya gribi : h2n2.
- çin gribi : h2n2.

görüldüğü gibi insanların mevsimsel grip olarak her yıl karşılaştığı; h1n1,h1n2 ve h3n2 türleri ve buradaki h1n1 domuz gribi ile insanları etkileyen h1n1 aynı.

ilginç olan bir husus da şu ki, her yıl yalnızca 1 grip tipi etkin oluyor. mesela geçen yıl kuş gribi paniği vardı ancak, beklenen olmadı ve h5n1 beklendiği gibi yeni bir alt grup oluşturarak insanları etkilemedi.

- o halde, bu yıl korkulan nedir? dünyayı etkileyen bu panik neden yaşanmaktadır?

bu yılki h1n1 yeni bir alt tür mü? hayır!.. pekiyi! neden korkuyoruz? çünkü çok hızlı yayılma özelliğine sahip...çünkü bize de bulaşacak!.. bu yıl çoğumuz en az bir kez grip olacak ve bu tür h1n1 olacak!.. korkuya gerek yok! çünkü, bir çoğumuz bu salgını 3-4 günde atlatıp hayatımıza devam edeceğiz.

gelelim aşı mevzusuna;

vücudumuzun savunma mekanizması kuvvetli ise sorun yok! birkaç gün yatak-döşek yatıp sonra hayatımıza kaldığı yerden devam edebiliriz ancak, değilse; dünyada her yıl gripten ölen yüzbinlerden biri de biz olabiliriz!.. bu nedenle, vücudumuzun virüsü tanıması ve ona yönelikler önlemler oluşturması açısından her aşı gibi faydalı ancak yaşam, herkesin kendi yaşamı ve ısrar gereksiz!

sonuç olarak;

grip; kendisini her yıl 'h' ve 'n' antijenlerini değiştirerek yenileme ve değişik memeli türlerini etkileme yeteneğine sahip bir virüs. dolayısı ile önümüzdeki sene; at, bir sonraki; köpek, daha sonraki ise; kedi gribi salgınlarının olması kuvvetle muhtemel!... ''

- dokuz eylül üniversitesinde görevli akademisyen bir arkadaşımızın konu ile ilgili değerlendirmesini sizlere aktarmaya çalıştım.
(bkz: domuz gribi/#5228529)
ingiltere'nin hindistana yaptığı virüslü battaniye yardımı gibidir. adamlar ne sakal yaptı bee.
insanların anlamamasına şaşırdığım gerçekliktir. şöyle açıklayalım:
tesadüfe bakın ki bu domuz gribi tam da küresel kriz zamanında geldi
tesadüfe bakın ki bu domuz virüsünün labaratuvar ortamından piyasaya yayıldığı kesinleşti ve gazetelerde buna dair bir haber bile çıkmadı
tesadüfe bakın ki bu domuz gribi tam da ilaç stoklarının bittiği anda ortaya çıktı. sonuç olarak şunu söylemek istiyorum.

şu anda domuz gribinin ilacı var ve üretilmeye başlandı. çünkü ekonomik krizde bir kar kapısı gerekiyordu ve domuz gribi çıktı. dünya sağlık örgütünün de 5 yıldız vermesi ve halkı telaşlandırması tesadüf değildir. yazık diyoruz başka bir şey demiyoruz.