bugün

psikolojik hatta ağır psikolojik iki romandır .

ikisi de bir çırpıda bitirilir.

ikisinde de tasvirler mükemmeldir.

ikisinde de aşk vardır.
sabahattin ali de olsa dokuzuncu hariciye koğuşu derdi.
huzur deyip kaçılacaktır. psikolojik roman nedir? nasıl yazılır? bunun babası kimdir? soruların yanıtı tanpınar ve huzur romanıdır. evet.
ikisi de mutlaka okunmalıdır. öncelik peyami safa'dadır. sonra sabahattin ali okunmalıdır.
hayatında pucca okumamış ergenlerin karşılaştırması olabilecek versus. peyami safa ne amk. server bedii diye takma ad mı olur. lakap dediğin pucca gibi olur.
dokuzuncu hariciye koğuşu mükemmeldir. kürk mantolu madonna hakkında okumadığım için yorum yapamayacağım. peyami safa'nın kitabından bir bölüm:

--spoiler--
bu sofa dört köşedir: ortada sokak kapısı, iki yanında birer pencere. pencerenin yanında bir ot minderi. minderin yanında yemek masası. masanın yanında iki sandalye. bu sofada oturulur, yemek yenir, misafir kabul edilir.
benim her girişimde, orada, hareketsiz duruşum, beni bana gösteren bu çehreye bakmak içindir.
ve baktım: minderde üst üste konmuş iki yastık. (demek annem biraz rahatsızlanmış ve buraya uzanmış.) masanın yanında rafın önüne çekilmiş bir sandalye. (demek annem en üst raftan bir ilaç şişesi almış). ha... işte masanın üstünde bir şişe: kordiyal. (demek annem bir fenalık geçirmiş.) min­derin üstünde ıslak, buruşuk bir mendil. (demek annem ağlamış.)
benim de bu şişeye, iki yastığa ve bir mendile ihtiyacım var, ben de kordiyal alacağım, uzanaca­ğım ve ağlayacağım.
--spoiler--

günler sonrasından gelen ekleme: kürk mantolu madonna isimli kitabı okudum, tek kelimeyle şaheser. karşılaştırmak doğru olmaz önce birini sonra birini alın okuyun. zaten öyle akıcı ki ikisini bir haftadan kısa sürede bitirirsiniz.
tabi ki kürk mantolu madonna.

kitabın bazı bölümlerini ağlayarak ve tekrar tekrar okudum. burda yaşanandan ziyade duygular, belirsizlikler ve düşünceler insanı etkiliyor.
Kürk mantolu madonna beni derinden etkilemiş sevdiğim kitaplardan biridir.