bugün

iki Sayı Sistemini Karşılaştıralım;

Desimal (10 Tabanlı) ve Duodesimal (12 Tabanlı)

Yani 25 sayısı Desimal Düzende "2 Deste ve 5 Birim" iken

Duodesimal Düzende "2 düzine ve 1 Birimdir"

Yani 25 (10)=21 (12)

Neden Duodesimal Sayma sistemi günümüzde yerini Desimal Saymaya bıraktı.
Oysa ki, dünya bir yıllık dönüş süresini "12" ayda tamamlıyor. Ayrıca bir saat içerisinde 12 Adet 5 er dakikalık birim var.1 saat turunda 12 saat olması ve 12 burç adı olması...

Baş parmak hariç bir elin diğer 4 parmağında 12 boğum olması ve baş parmakla 12'ye kadar kolay sayma yapılabilmesi tıpkı toplamda 10 parmak sayma yöntemi gibi kullanışlıdır. Ayrıca 2,3,4 gibi 3 adet bölene sahip olması ile 10 a nazaran (2 ve 5) üstün görülmüş hatta günümüzde de 12 lik sayı sisteminin kullanılmasını destekleyen ve bu alanda çalışmalarını yürüten organizasyonlar var.

Peki 10 luk sisteme geçiş nasıl oldu?

Günümüzde kullandığımız onluk sayı sistemi Hint-Arap sayı sistemi denilmektedir. O dönemler bilimde şimdiki hali ile alakası olmayan "Arap Coğrafyası" ortalığı toza dumana çeviriyordu. adeta bilimsel açıdan nükleer patlamalar var idi. Burada ortaya çıkan 10 luk sistemin Avrupa' ya iletilmesi de sizlerin serisi ile bildiğiniz ve Cezayir' de yetişme olan Fibonacci tarafından olmuştur. 1202 de yayınlanan "Liber Abaci" isimli eserinde 10 luk sisteme yer vermiş ve Avrupa' da tanınmasını sağlamıştı.

Ayrıca 10 parmağa sahip insanoğlu açısından da hesap yapmada bir çok kolaylık sağlayan sistem direk kabul görmüştü. Daha sonra genel geçerlilik kuralına göre yayıldı.

Neden 10 luk sistemi kullanıyoruz sorusu "Bir Türk' e gidip kardeş neden sen Türkçe konuşuyorsun da Rusça konuşmuyorsun?" sorusunu sormak ile aynı kefededir. Yani abest ile iştigaldir.