bugün

genellikle depremin büyüklüğü ile karıştırılan ölçektir.

depremin büyüklüğü richter ölçeği'ne göre belirlenir ve depremde salınan enerjiye bağlı bir parametrenin ters logaritmasına bağlı, oldukça nesnel ve ampirik bir ölçüdür. 1 ile 10 arasında değişir.

depremin şiddeti ise lokasyona bağlı değişen, depremin neden olduğu hasara göre belirlenen ve 1 ile 12 ölçekleri arasında değişen bir ölçümdür.

8 büyüklüğünde bir deprem yıkıntıya sebep olmuyorsa depremin şiddeti düşük olacaktır, aynen japonya'da olduğu gibi.

kocaeli ve adapazarı depremlerinin ise şiddeti çok büyüktür, depremin büyüklüğünden çok daha büyüktür.
bir depremin büyüklüğü, deprem sirasinda bosalan enerji ile iliskili bir degerdir ve aletsel olarak olculur. deprem kayit aletlerinde kaydedilen dalga genliginin logaritmasini iceren bir baginti sonucunda, Charles Richter'in gelistirdigi ve Richter olcegi denilen bir cetvele gore hesaplanir.

bir depremin şiddeti ise verdigi zarara gore belirlenen bir degerdir. aletsel olarak olculmez. mercalli siddet skalasi diye vakti zamaninda hazirlanmis birtabloya gore degerlendirilir.

1 siddetinde Deprem: Sadece aletlerle olculebilir.

2 siddetinde Deprem: Sadece dinlenenler veya binalarin ust katindaki kisiler fark eder.

3 siddetinde Deprem: Bina icindeki insanlar tarafindan fark edilir. Bunlar titresimi hafif bir kamyon geciyormus gibi fark ederler. Avize gibi asili duran objeler sallanir.

4 siddetinde Deprem: Yuklu bir kamyon geciyormus gibi hissedilir. Camlar ve kapilar tingirdar, bardaklar singirdar tabaklar carpisir. disarida duran arabalar sallanmaya baslar.

5 siddetinde Deprem: Disarida da hissedilir. Uyuyan birisi uyanabilir, kapilar acilip kapanir, sivilar dokulebilir.

6 siddetinde Deprem: Herkes depremi hisseder. Mobilyalar devrilir, duvardaki resimler duser. Pek cok insan korkudan disari firlar. Agaclar ve calilar hisirdar.

7 siddetinde Deprem: Ayakta durmak cok zordur. Araba kullanan kisilerce de fark edilir. Sivalar, tuglalar ve duvarlar dokulur, bacalar yikilir. Dalgalar gorulur, sular bulaniklasir.

8 siddetinde Deprem: Motorlu araclari duzgun bir cizgi uzerinde kullanabilmek cok zordur. Duvarlar zarar gorur. Bitisiginde ev bulunmayan binalar kısmen zarar gorur. Evlerin ve fabrikalarin bacaları yikilir. Dallar agaclardan ayrilir, catlaklar islak zeminde ve yamaclarda fark edilmeye baslar.

9 siddetinde Deprem: Genel bir panik yasanir. Duvarlar ciddi bicimde hasar gorur, yerlerde buyuk catlaklar belirir. Su depolari, dogalgaz borulari gibi yeraltindan gecen borularda ciddi hasarlar olusur. Bunun sonucunda yanginlar baslar.

10 siddetinde Deprem: Binalarin pek cogu zarar gorur. Heyelanlar olusur. Sular kanallardan, nehir ve gollerden tasar. Barajlarda ciddi hasarlar olusur. Demiryollari egilir.

11 siddetinde Deprem: Demiryollarinda raylar ciddi sekilde egilir. Yeraltindaki butun borular artık hizmet disidir.

12 siddetinde Deprem: Hasar her yerde ve her seyde mevcuttur. Buyuk kaya yiginlari yerlerini degistirir, esyalar havaya firlar.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar