bugün

1954 seçimlerinde aldığı %56lık oy oranı hala bir partinin Türkiye siyasi hayatında aldığı en yüksek oy oranıdır. Ancak 1954 seçiminden bu kadar güçlü çıkıp Chp ve ona oy atanları cezalandırma politikası ve radyoyu tekeline alıp gazetelere getirdiği resmi ilan verme zorunluluğu Dp'ye güç kaybettirtmiştir.

6-7 eylül olayları ile tüm bakanları istifa etmiştir. Adnan Mendereste edecekken vazgeçirilmiştir. Bunun üzerine DP kongresinde yeni kurduğu kabineye ''siz her şeysiniz isterseniz hilafeti bile getirebilirsiniz'' demiş ve askerileri kızdırmıştır. 1957 de ki erken seçimlere böyle bir durumda kendine güvenerek girmiştir. bu güveni Adnan Menderes'in '' ben bu halka odunu aday göstersem onu bile seçtirtirim'' sözündende anlayabiliriz. Ancak yeniden iktidar olmasına karşın seçimlerde beklediği başarıyı yakalıyamamıştır.

Darbeye giden son yolda 57 seçiminde yaptığı hileler, gaziantep olayıları ve marsahall yardımı sona erince ekonomide yaşanan bozulma da hayli etkili olmuş.. kızılay da yapılan 555k parolalı mitingte ise iyice gün yüzüne çıkmıştır.
türkiye'nin çok partili hayata geçiş sürecinde sahneye çıkmış, 27 mayıs 1960'ta zorla davet ettikleri darbenin altında kalarak türkiye'nin yakın tarihine sürülen kara lekelerden birinin müsebbibi olmuş, ardılları olan adalet partisi, yurt partisi, anavatan partisi, doğruyol partisi, demokrat türkiye partisi ve adalet ve kalkınma partisi ile zihniyeti türkiye'de her zaman iktidar olmuş partidir. burada enteresan olan durum adı geçen partilerin türkiye'nin çok partili siyasi tarihi boyunca ekseriyetle iktidar olmasına rağmen türkiye'nin günümüzdeki rezalet durumuna ilişkin tüm suçları chp, dsp gibi kenidisini sosyal demokrat veya demokratik sol olarak ifade eden ve iktidar koltuğunda çok az yer almış partilerin sırtına yükleme çabasıdır.
son seçim anketlerine göre oyu yüzde 3.8 olan partidir. nereden nereye diyesi geliyor insanın. hiçbir partinin sempatizanı olmayaraktan, küçük partiler gibi, bu eski büyük yeni küçük partinin seçimden ne kadar oy alacağını merakla beklemekteyim.
referandumda hayır oyu görüşünde olacağını bildiren ve bu durumla kendi tarihi ve değerleriyle çelişen artık, ölü parti. kemikleri sızlıyor ali adnan'ın. yazık.
referandumda 'evet' oyu kullanacağını açıklayan eski başkan süleyman soylu' nun ihraç edildiği parti.
(bkz: anti demokrat parti)
solcuların bir türlü tarafsız bakamadığı demokrasi başlangıcının adı. Neymiş Amerikanın kuyruğundan ayrılmamış. ismet inönü'ye neden NATO'ya girilmediği sorulunca, 'giremedik' cevabını veriyor. Mehmet Ali Birand'ın belgeselinde tanıkların ifadesi var. Yani dönemin CHP'sinin öyle tam bağamsız bir politikası olması mümkün değil. DP'nin anti-demokratik eylemleri de var. Demir yolu yerine kara yoluna yüklenmesi benim fikrimce ayrı bir eksiklik. Ancak Yassıada'da suçlamaların hiç biri kanıtlanamadı. Nerede kesilip kıyma yapılan öğrenciler? 'Hürriyet istiyoruz' diyip Menderes'in yakasına yapışan genç ise Deniz Baykal. Var mı günümüzde bu kadar demokrasi? Beni en çok şaşırtan ise Menderes'in suçlamalar karşısındaki mülayim tavrı. Bu adam Milli Şef'e dahi gider yapmış birisi, meydanlarda ise kükreyen bir aslan. Mahkemede neden suskun kaldı acaba?
özlenendir. hem atatürke sahip çıkan hemde türkiyede dindar kitlelerin sevgilisi olandı... ama şimdi ergenekonun eline geçti kıratım.
en büyük icraati köy enstitülerini kapatmak olan parti.
zor günler geçiren siyasi parti.
27 mayıs darbesi ile darbe yiyen parti ile son yıllarda ortalıkta onun adını kullanan partinin uzaktan yakından bir alakası yoktur.

hele ki cindoruk ve demirel elinde oyuncak olduktan sonra.
2. mhp olma yoluna girmiş parti.

zira eski ülkücü, eski mhp milletvekili namık kemal zeybek i genel başkan seçtiler.

söyleyeyim bu adam ne kadar eski ülkücü, mhp li varsa doldurur partiye, sonra partiyi feshedip mhp ile birleşme kararı aldırır.

hüsamettin cindoruk daha çok oy alırdı, çünkü isminin bile bir ağırlığı vardı, şimdi namık kemal zeybek li demokrat parti nin alacağı oy % 2 yi geçmez, o da seçimlere katılırsa tabi, bence mhp ile ittifak yapacaklar, sonra partiyi feshedecekler...
demokrat parti döneminde yaşanan menfur hadiselerden biri de, ismet inönü'nün, balıkesir'de miting yapmasının, bir nevi tehdit yoluyla engellenmesidir. ismet inönü'nün izmir'de yaptığı mitingin coşkulu olması ve büyük bir kalabalıkça izlenmesi üzerine, dplilerin bu rüzgarı kesmek için, önce, inönü'nün bir sonraki durağı olan manisa'da chp il binasının taşlanması, ardından gideceği balıkesir'de de aynı gün ve aynı yerde valilikten miting izni alıp, daha sonra da kargaşa ve çatışma olur, olayları engelleyemeyiz, o yüzden paşa hiç gelmesin diyerekten balıkesir'e sokulmamasıdır.

detaylar için altan öymen'in öfkeli yıllar adlı kitabından bazı paraflar :

inönü'nün gezi programında, izmir'den sonra manisa vardı. oradaki miting konuşması sırasında dp rozetli bir grup, chp il binasını taşa tuttu. miting meydanında da yer yer chp'lilere sataşanlar, kavga çıkaranlar oldu.
dpli grupların bu hareketlerinin hazırlıkları, chplilerce önceden haber alınmıştı. valiliğe duyurularak önlem alınması istenmişti. fakat polis güçleri, önceden önlem almak bir yana, olayların çıkışından sonra da önleyici bir müdahalede bulunmamıştı.
sf 322.
balıkesir'deki chp örgütü, orada miting yapmak için çok önceden başvurmuş, mitingin yerini, saatini belirlemişti. ama şöyle bir gelişme olmuştu : balıkesir'deki demokrat parti de, valiliğe başvurmuştu. o da aynı gün ve aynı meydanda miting yapacağını bildirmişti. valilik o başvuruyu da onaylamıştı.
sf 322.
balıkesir artık dp yöneticilerinin, inönü'nün izmir konuşmasına karşı en şiddetli tepkiyi göstemek için seçtikleri yerdi. chp mitingiyle aynı günde aynı yerde yapacakları mitingin sakıncaları ortadaydı. kısacası, iki partinin aynı meydanda miting yapması halinde çatışmalar çıkması, bir tehlike sayılmanın da ötesinde, kaçınılmaz bir sonuç haline gelmişti.
sf 323.
belediye meydanı'nda gerginlik ortamında kavgalar çıkmıştı. chpliler, mitinglerinin yerini değiştirip cumhuriyet meydanı'na geçmişlerdi. kürsü ve mikrofon düzenini oraya taşımışlardı. fakat bir kısım dpli, onların arkasından oraya gitmiş, orada da çatışmalar başlamıştı. önce yumruklaşmalar, sonra taşlarla ve sopalarla, çivilerle yaralananlar olmuştu. kan dökülmüş, yedi kişi hastahaneye kaldırılmıştı.
valilik bunları önleyecek tedbirler almak yerine, chp örgütününyetkililerinden, mitingi iptal etmelerini ve inönü'yü balıkesir'e gelmekten vazgeçirmelerini istemişti.
sf 324.
daha sonra vali, şehrin 20 km dışında bekleyen inönü ve heyetine asayişi sağlayamacağını belirtmiş ve inönü bunun üzerine vazgeçip bursa'ya geçmeye karar vermiştir.

işin asıl ilginç yanı daha sonra görüldü : hükümet, balıkesir'deki saldırıların sorumlularıyla ilgili soruşturma açtırmak yerine, olayların sorumlusunun inönü olduğunu iddia etti. olaydan sonra açıklama yapan devlet bakanı yunus muammer alakant, manisa ve balıkesir'in ilçelerinde bir geziye çıktı ve olayları çıkaranları kutladı.
alakant'ın gazetelere yansıyan sözleri şöyleydi :
" manisa ve balıkesir'de demokrat kardeşlerimizin yaptıkları tezahürler, iftihar edilecek olaylardır. sizleri bütün kalbimle tebrik ederim. bundan böyle de bunlara haddini bildirmekten geri kalmayacağız. bu verdiğimiz ders kafi gelmezse, bu kalın kafalılara hükümetimiz ve partimiz, daha büyük dersler vermeye hazırdır.
sf 326.
ne yazik ki türkiye nin bugünlere gelmesine yol açmış, liberalizm adı altında dış güçlerin türkiye'yi sömürmesine öncü olmuş partidir.

ikinci dünya savaşından hemen sonra chp içinde zıt sesler yükselmeye başlar. chp içerisinden bir grup artık mecliste chp'nin yaptığı herşeye red oyu vermeye başlar. bunda ismet paşa'nın muhalefeti zorunlu görmesinden doğan ılımlı yaklaşımının da etkisi büyüktür. çünkü avrupa ile ilşkileri kuvvetlendirmek için tek partili otoriter sistemden kurtulup, çok partili tam demokrat bir sisteme ihtiyaç vardır.
bunun sonucunda ismet inönü, celal bayer ve adnan menderes'e parti içinde bu kadar muhalefet olamayacağından, başka bir parti kurmalarını söyler. işte bunun üzerine demokrat parti kurulur.
hükümetin imkanlarının yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar ile muhalefet yapan demokrat parti en sonunda 1950 de seçimlerde iktidara gelir.
dp iktidar olduktan sonra chp'den öc alma dönemi başlar.
-halkevleri kapatılır. halkevleri yerine vatan cephesiadlı bir kurum kurulur ve burada dp yanlısı gençler yetiştirilir. ve vatan cephesine giren herkesin ismi radyoda yayınlanır. saaatlerce isim okunur radyolarda.
-dp chp'nin tüm taşınamaz mallarına el koyar.
-chp'nin türkiye gezisinde bayar "köprüden inönü'yü geçirmeyin" diye askere emir verir. inönü köprüye doğru yürür ve "bana ateş mi açacaksınız" der. asker de selam durur ve "size karşı boynumuz kıldan ince paşam" der.
-zamanında eleştirdikleri basın kısıtlamasının kat be kat fazlasını yapar dp. chp ile ilgili hiç bir haber yayınlanmaz. gazeteler haber verme haklarından yoksun bırakılmak amacıyla sayfa sayfa resmi ilanlar basmak zorunda bırakılır.
sn.süleyman demirel ve şürekası tarafından, geçmişte yüklendiği misyon ve yerine getirdiği işlevden * geriye pek bir şey kalmayacak şekilde içi boşaltılan parti.
namık kemal zeybek ile yeniden eski günlerine döneceğine inandığım, biraz beklemesi gereken parti.
[http:// http://www.dpdemokratparti.org]
yunanlar tarafından işgal edildiğimizi ortaya çıkartan, ülkemizin 2. partisi.
http://www.hurriyet.com.t...ndem/17819379.asp?gid=381
adnan menderes'in partisi. vaad büyüktü: ezanı arapça yapmak.
bu vaadi verdikten sonra, %53.3 oranında oy aldı. boru değil yani. meclise tam 408 milletvekili soktu.
chp 69, mp ise 1 milletvekili soktu.

türkiye'yi nato'ya dahil etti.

bir sonraki seçimde %57.6 oy aldı ve tam 503 milletvekili çıkardı meclise.
12 haziran 2011 genel seçimlerinde alacağı oy ile gerçek sürprizi gerçekleştirecek olan partidir. akp iktidarını devirebilecek tek parti olması nedeniyle bir sonraki genel seçimlerde baya ismini duyuracak.

sloganları;

vur kıratın böğrüne mührünü, türkiye şahlansın.
yazarın moritanya da yaşadığı izlenimi veren söz dizisi

(bkz: #11965038)
bunların bir lideri var, bağıra çağıra konuşuyor, kafayı patlatıyor. sanırım 3 büyük partinin( iyice futbol muhabbetine döndü bizim siyaset) liderlerinin tarzına uymak için yapıyor. sanki bu adamlar eksikmiş gibi, bir de bu herif o üsluba katılıyor.
12 haziran 2011 genel seçimlerinde muhtemel oyu %2 civarındadır. harcadıkları nefese yazık...
son olarak btp(bağımsız türkiye partisi) ile seçim ittifakı yapmış olan eski gücünden eser kalmayan siyasi parti.

mevcut genel başkanı vakti zamanında hz muhammedi de türk yapıvermişti.
güleh güleh öldük.
seçim programında bugün eskişehir il ve ilçe ziyaretleri olan partidir.
seçim programında bugün ankara ilçe ziyaretleri olan partidir.
köklü bir parti olması nedeniyle özellikle orta yaş ve üstünün büyük sempati duyduğu partidir. herkes hayatının bir döneminde sempati beslemiş ve oyunu demokrat partiden yana kullanmıştır. ihtiyacı olan sadece bir kıvılcım, sonrası zaten çorap söküğü gibi gelecektir.