bugün

Karası Bey öldükten sonra beyliğin başına kimin geçtiği konusunda kesin bilgilerin mevcut olmadığından daha önce bahsetmiştik. Beyliğin Bergama’da Yahşi Bey, Balıkesir’de Demirhan Bey tarafından iki koldan yönetildiği anlaşılmaktadır. Yahşi Bey’in ölümünden sonra Balıkesir’de bulunan Demirhan Bey “Ulu Bey” olmuştur. Osmanlı kaynaklarına göre Aclan Bey ’in ölümünden sonra başa oğlu geçmiştir. Bu kısımda bazı farklı görüşlere yer vermemiz gerekiyor. ismail Hakkı Uzunçarşılı’ya göre; Karesi Beyliği kardeşler arasında iki parçaya ayrılmıştır. Bu görüş ne inkâr edilebilir ne de kabul edilir. Fakat beylik kardeşler arasında paylaştırıldıysa burada bir mücadele olmalıdır. Kaynaklarda böyle bir mücadeleye rastlanmamaktadır. Yine Uzunçarşılı’nın farklı bir çalışmasındaki görüşüne göre; Aclan Bey ölmeden önce üç oğlu arasına beyliği paylaştırmıştır. Yahşi Bey’in bağımsız olarak Bergama’yı idare etmesi bu görüşü destekler niteliktedir fakat Demirhan’ın “Ulu Bey” olduğuna dair kesin bilgiler mevcut değildir. Osmanlı kaynaklarında ise Aclan Bey’in ölümünden sonra oğlunun başa geçmesi ve oğlunun Ulu Beyliğinin tanınması, Demirhan’ın Ulu Beyliği’nin tanınması ile örtüşmektedir. Muhtemelen Yahşi Bey Osmanlı kaynaklarında geçen Aclan Bey’dir.

Demirhan Bey idaresinden memnun olmayan, Ulu Beyliği’ni tanımayan başta Vezir Hacı ilbey ve Karası ümerasından Evrenos Bey, Gazi Fazıl Bey, Ece Bey gibi ileri gelenler, Aclan Bey’in (Muhtemelen Yahşi Bey) Osmanlı’ya gönderilen oğlu Dursun Bey’i tahtına davet ederek bu konuda Orhan Bey’den yardım istemiştir. Bu talep üzerine Dursun Bey başta Bergama, Edremit ve Balıkesir olmak üzere Karası arazisinin büyük bir kısmını kendisine yardım etmesi karşılığında Orhan Bey’e teklif etti. Orhan Bey aldığı davet ve teklife uyarak yanında Dursun Bey olduğu halde harekete geçti. Ulubad’ı fethettikten sonra Balıkesir’e geldi. Haberi alan Demirhan Bey karşı koyamayacağını anlayarak hemen Bergama Kalesi’ne kaçtı. Balıkesir’de Vezir Hacı ilbey ve Karası ümerasının hediyelerini alan Orhan Bey burada bir süre konakladıktan sonra Bergama’yı kuşatmak üzere harekete geçti.

Orhan Bey, Dursun Bey ile Hacı ilbey ve eşini davet ederek Dursun Bey’in ağabeyi ile görüşüp, onu barışa ikna etmesini ve aralarında anlaşarak birbirlerinin şartlarına rıza gösterip buna uymalarını istedi. Bunun üzerine Karası ayanları ile surların önüne gelen Dursun Bey kaleden atılan bir ok ile öldürüldü. Bu ölüm Dursun Bey’in yanında bulunan Karası ümerası ve haberi duyan Orhan Bey’in üzüntüsüne ve hiddetine sebep oldu. Orhan Bey Karası ilinin Osmanlı mülküne katıldığını ilan edince zarara ve tahribata uğrayacaklarından korkan Bergama halkı ve yanında bulunan adamları Demirhan Bey’den teslim olmasını istediler. Böylece Bergama Kalesi’nden anlaşma yolu ile çıkan Demir han Bey, Orhan Bey tarafından Bursa’ya gönderildi, iki yıl sonra da burada vebadan vefat etti. Böylece Karası Beyliği’nin hemen hemen tamamının barış yoluyla Osmanlı Beyliği’ne katılmış oldu.