bugün

hali hazırda 156. sayfasında olduğum ayfer tunçimzalı can yayınlarıbaskılı romanın müstehzi* ismi.

çok kısa bir süre sonra biteceğe benzemiyor o nedenle sabredemeyip hakkında şu an itibariyle hissettiklerimi, düşündüklerimi yazmam lazım. *, *.

öncelikle bilinmelidir ki, kitaptan bir kaç sayfa okuyup kapattığınızda o an için * kitaba konu olan karakteri harbi harbi ailenizden biri sanıp, bu yanılsamayla annenizi ararken bulabiliyorsunuz kendinizi.

"n'aptı filanca hanım barışabildi mi bari kocasıyla?"
"ya anne bizim pasajda iç çamaşırı satan bir kız ismet vardı hatırladın mı?"

gibi ipe sapa gelmez sorular ve ahizenin diğer tarafından gelen sessiz , anlam veremez dinleyiş akabinde anlıyorsunuz ki ayfer tunç öyle güzel anlatmış ki başkalarının hikayelerini, bir bakmışsınız o başkalarının hikayesi sizin hikayeniz oluvermiş.

Roman boyunca kendinizi bir karakterden diğer karaktere koşarken bulsanız da bu hiç de yorucu ya da sıkıcı gelmiyor. iç dinamik oldukça tempolu şimdilik. Bunun yanısıra fonda seyreden türkiye ve dünya tarihinin farklı kesitlerine ait pasajlar oldukça eğlenceli.

Ama roman bittiğinde özellikle ailem tarafından şizofren damgası yemekten de korkmuyor değilim. * *
asil adi "bir deliler evinin yalan yanlış anlatılan kısa tarihi" seklindedir.
oldukça ilginç bir teknikle ele alınmış, ancak okundukça insanı içine çeken, hiç bitmesin dedirten ayfer tunç romanı. karakterlerin çokluğuna rağmen anlatınlar oldukça akılda kalıcıdır.
bir ayfer tunc romani.
okudugum binlerce kitaba guvenerek soyleyebilirim ki; bu kitap gercekten farkli.
kitap okuyarak eglenen nesil!!!
bu sozlerim sizedir...
bu kitabi okuyun tatlim.
edit: kitabin asil adi bir deliler evinin yalan yanlis anlatilan kisa tarihi, ama baslik ozgurlugumuz 50 karekterle sinirlandigi icin.. hihhh..
515 sayfalık ve bölümlere ayrılmamış koca bir tuğla gibi duran kitabı okumaya bir başladığınızda ne zaman ve nasıl bitirdiğinizi anlayamıyorsunuz.

kitaptaki karakterler ve olay örgüsü pek akılda kalıcı olmasa da bazı olayları "acaba gerçekten yaşanmış mı" diye araştırma yapıyorsunuz. tabi ki büyük bir çoğunluğu hayal ürünü fakat o kadar sahici işlenmiştir ki gerçek olduğuna inanmak istersiniz.

romandaki bir çok ana ve yan karakter, gerçekçi tesadüflerle birbirine başarıyla iliştirilmiş. yaklaşık 150 yıllık yakın tarihimizi en iyi ortaya koyan romanlardan biri.
ismiyle şunu çağrıştırmıştır: celal tan ve ailesinin aşırı acıklı hikayesi