bugün

1652-1727 yılları arasında yaşamış, hollanda doğumlu bir fransız asilzadesi, ressam, karikatürist ve gezgin.

özellikle ortadoğu ülkelerine yaptığı ziyaretler ve dönemin insanlarına, yaşam biçimlerine, giyim-kuşamlarına yönelik anlatım ve çizimleriyle tanınır. gittiği ortadoğu ülkelerindeki gözlemlerini resme dökmesi, seyahatname olarak kaleme alınmış kitaplarına tarihi bir vesika hüviyeti kazandırmıştır. ayrıca, basılı kitaplarında renkli gravürlere yer veren tarihteki ilk yazardır.

bir eserinde, zamanın osmanlı toplumundan şu sözlerle bahseder;

"Çok zengin Türk tacirleri vardır ki, fukara babasıdırlar. Bir zengin hacca, yanına birkaç yoksulu alarak gider ve onun her türlü masrafını da öder. Böyle çok zengin bir Türk taciri ile beni konsolos Torelli tanıştırdı. Adam 84 yaşında idi. 8 defa hacca gitmiş ve her hac kendisine 20 bin altına mal olmuştu. Yılda 10 bin altın zekat veriyordu. O güne kadar yaptırdığı hayratın ise hesabı yoktu. O esnada ben de Kudüs'e hacca gidiyordum. adam bana dönüp, "allah kabul etsin" deyince şaşırdım ve öğrendim ki dinde ayrımcılık da yapmıyorlar."

Türkler'in biz Hristiyanlar'dan çok daha fazla hayır eseri yaptırdıkları inkar edilemez. üstelik, Hristiyanlar ve Musevîler de tıpkı Müslümanlar gibi bunlardan faydalanırlar."