bugün

Bilgisayarlarda dvdrom'lar neden hemen bozulur? Bu konu hakkında internette yabancı kaynaklarda bile hiçbir düzgün bilgiye ulaşamadım. Çalışma prensibini incelediğimizde öyle kolay kolay bozulacak birşey olmadığınu göreceksiniz. Fakat biraz düşünceyle çok ilginç noktalara çıktım.

Aldığımızdan beri 10 kere bile kullanmamış olsak da bozulur diye baktığımız bir donanım dvdrom. 1 yıl içerisinde bir kere bile çalışmamış olan bu donanım niye durduk yere intihar ediyor? Keza parasını verip aldığınız sinema dvd sürücüleri, 98 model arabalarda bile bulunan cdrom'lar, eski masaüstü bilgisayardakiler 10 yıl bile kullanılmadığı halde cd taktığınızda ilk günkü gibi çalışmasına devam ederken neden dizüstü bilgisayardakiler ve yeni nesil masaüstü bilgisayardakiler bu kadar çabuk bozuluyor? Zaten halihazırda yeni dizüstü bilgisayarlara eklenmemekte bile artık.

Bunun bir ürün kalitesizliği veya yetersizliği diye düşünmek bence iyimser bir tavır olur. Onlarca dev firmanın buna bir çözüm bulamamış gibi davranması ayrıca tuhaf. Yoksa planlı bir yöneltme mi oluştu usb belleklere karşı?

Peki neden cd ve dvd teknolojisi bu kadar kolay çöpe atıldı? Maaliyet mi yoksa malzemeye ulaşım zorluğu mu? Pratik olmaması gerçekten geçerli bir sebep olabilir fakat "istesek bile" kullanamamak da neyin nesi? Bir de şu açıdan düşünelim;

Bir usb dosyasına müzik atabilirken aynı zamanda hem şahsi hem idari hem de yönetimsel vb. tüm dosyalarınızı içine atabilirsiniz. Bu dosyalar içerisinde 2. veya 3. şahısların eline geçmemesi gereken bir çok gizli bilgiler de olacaktır. Ve bilin bakalım usb'lerdeki en çok bulunan şey nedir? Cevap;

Virüs..

Cd ve dvd'lere hiçbir zaman virüs bulamaşamayacağı ve dolayısıyla hiçbir antivirüs ile taranamayacağı için içerisindeki bilgilerin kontrolü çok zordur. Ancak usb'leri antivirüs ile taratmadan bilgisayarına takmayan birçok insan bile tanımışsınızdır. Keza usb'lerden gölge çekmek çok kolaydır. Gölge dediğim şeyi şu örnekle anlatayım; usb, harddisk gibi veri depolama kaynaklarından bilgileri silseniz bile belli bir zamana kadarki 101101011 gibi kodlamaların gölgesi kalacaktır. 1GB kapasiteli bir usb bellekten 12.5 GB veri aldığımı bilirim. Gölgeler çok küçük bir veridir ver bu gölgelerle verinin orjinalini tekrar oluşturmak çok basit bir olaydır.

Şimdi işi sadece arabada müzik dinlemek veya film izlemek için olanların, hiçbir zaman bir şirkette, resmi/idari bir kurumda sunum yapımında vb. kullanılmayacağı için hiçbir zaman bozulmaması, gerçekten veri saklamaya çalıştıklarınızın ise hemen bozulduğunu anlayabilirsiniz sanırım.

Evet usb bellekler dvdlere, cdlere göre çok pratik. Belki de bu süper alternatif, eskisine bir daha dönülemeyecek kadar iyi olması için tasarlandı.

Ve evet, bu kadar küçük şeylerden bile o kadar veri/bilgi elde edilebilir ki, bu bilgilerle yapabilecekleriniz gerçekten korkutucu düzeydedir.

"He yaaa cia sendeki verilerin peşindedir kesin, hatta mossad ve kgb ye de dikkat et sen" diye dalga geçenleri duyar gibiyim. Benim değil dostum, senin de değil bu zaten belli. Onlar kimlerin bilgilerini kopyalayacağını da iyi bilirler.

Bazen "öyle işte napalım" deyip irdelemeyi kestiğiniz şeylerin altında yatan şeyleri biraz düşünmek gerekli sanki. Tüm dünyanın da ortak bir fikirle bu konuyu bilmesi fakat hiç irdelememesi de ayrıca ilginç bir mevzuu benim açımdan.

Eski dünyada değiliz.

Özellikle bu tip konularda masumiyet denilen olgu, sadece bir bebeğin gülücüğünde varlığını sürdürürken...
görsel
Ulan devirde cdrom,dvdrom mu kaldı ? Herkesin elinde USB flash bellek