bugün

başımıza örülmedik çorap kalmayan bizlerin anlamamakta ısrar ettiği yasadır. iyi anlatan bir yazı için;

“BÜTÜNŞEHiR” YASASIYLA, ÜRETKEN TOPLUMDAN “TÜKETiCi TOPLUM” HALiNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYORUZ…
Bilindiği üzerine 2012 yılında Büyükşehir Yasası değiştirilmişti. Bir kısmı hemen yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa 30 Mart 2014 yerel seçimlerden sonra tamamen uygulamaya sokulacak. T.C’ nin il özel idarelerinin yüzde 36’sı, belediyelerin yüzde 53’ü, köylerin yüzde 47’si kapanacak.
KÖYLÜMÜZ BAŞINA GELECEKLERDEN Bi HABER!!!
2012 yılının Kasım ayında istanbul Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Türkiye nereye gidiyor” konulu panel yapılmıştı. Panelin konuşmacıları CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler ve istanbul Gerçeği yazarı Turgut Ünlü idi. Panelde asıl konu Büyükşehir Yasasıydı. Güler, Büyükşehir yasası olarak çıkan kanunun aslında “Bütün Şehir yasası” olduğunu belirterek “istanbul gibi neredeyse tamamı kent haline gelmiş bir kentte bu yasayı uygulamakla Konya gibi yüzölçümü birçok Avrupa ülkesinden büyük bir ili aynı yöntemle yönetmek mümkün değildir. Bu yasa ile Mahallenin, mahalle muhtarının hiçbir tüzel kimliği yoktur, köylerin bütün hakları ve mal varlıkları büyükşehirlerin eline geçecektir, bu da bir rant kapısından başka bir şey değildir.
KÖYLÜYE “ARAZiNiZiN DEĞERi ARTACAK” DENiLiYOR.
Yalan. Çünkü köylünün arazisinin değeri artmıyor, satış fiyatı belirleniyor. Köylü arazisini belki daha pahalıya satacak ama sonra ne olacak, muhtemelen kendi arazisini alanların yanında hizmetli olacak. Bunlar satış fiyatının artacak olmasıyla köylüyü kandırıyorlar.”Demişti.
Güler, mahalleye dönen köylerdeki bedava bazı hizmetlerin de artık parayla olacağını, vergi sisteminin değişeceğini, köylülere pek çok ek yükümlülükler geleceğini de örnekler vererek anlatmıştı. Fakat bu uyarılar dikkate alınmadı.
1NiSAN 2014 SABAHI ÜLKEMiZiN 16 BiN KÖYÜNÜN TÜZEL KiŞiLiĞi YOK EDiLECEK!
Yerel seçime kısa bir süre kaldı. Ama Büyükşehir yasasının yanlışlıkları yeteri kadar halen anlatılamadı. Devlette, yargıda ve poliste AKP Hükümeti ile Gülen Cemaati arasında güç savaşı var. Seçimi etkileyecek rüşvet ve yolsuzluk dosyaları yaratılan, “suni gündemler” nedeniyle ana gündeme olması gereken yerel seçimler ve Büyük şehir yasası siyasilerin gündemde yok…
Kuraklık, tarım ve başımızın tacı “köylülerimiz”, kırsal kesimin sorunlarıyla büyükşehir yasasının bu kesim üzerindeki 31 Mart 2014 sabahı ortaya çıkacak ve köylüleri yerinden yurdundan edecek bu “eyalet yasası” ile kim ilgileniyor? Hangi siyaset ve siyasetçiler köylünün yanında, hangi rant ve rantiyeciler köylünün merasının ve onların kullanımında olan ”hazine arazilerin” peşinde…
KÖYLÜ ŞEHiR YAŞAMINA UYUM SAĞLIYABiLiRMi?
Ülkemizde 31 Mart sabahı 16 bin 82 köyümüzün adı ve “adiyetleri” haritadan silinecek. Yetmedi belediyeleri olan 600 belde, belediyeleri kapatılarak köy olacak. Bu yok oluş ve getirilen ek vergilerin ülkemizin tarıma, kültürümüze, sosyal yaşantımıza acaba nasıl bir darbe vuracak. Köylü bu “şehirli yaşama” alışabilir mi?
“Büyükşehir Yasası” ile ülkenin nüfus yapısı bir gecede değişti. Kırsalda yaşayan nüfus yüzde 24’ten yüzde 9’a indi. Yasa ile nüfus değiştiren belki de ilk ülke olduk. Yasa 1 yıldır uygulanıyor ve bunun alt yapısı adım adım düzenleniyor. Ancak, köylünün yaşamlarında asıl değişim 30 Mart yerel seçimlerinden sonra yaşanacak.
KÖYLERDE AHIR VE KÜMESLER YASA GEREĞi KAPATILACAK!
Kırsalda, köyde yaşayanlar mahalle olarak bağlandıkları belediyeye su parası, emlak vergisi, verilen hizmetler için katılım payı ödemeye başladıklarında başlarına örülen çorabın farkına varacak. Ahır ve kümeslerinin köyün dışına çıkarmaya başladıklarında bu yasanın yanlışlıklarını daha iyi görecekler.
Bunun ilk örneği geçtiğimiz Aralık ayında Bodrum’da yaşandı.
Büyükşehir yapılan Muğla’da, Bodrum Kaymakamlığı ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 17 Aralık 2013’te ‘Umumi Hıfzıssıhha Kararı’ başlıklı bir yazıyı ilçedeki tüm belediye başkanlarına ve köy muhtarlarına gönderdi. Büyükşehir Yasası ile birlikte “köy” kimliğinden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen yerlerde operasyon başladı. Köylülerin ahır ve kümeslerini yerleşim alanlarının dışına taşımaları istendi!
Bodrum ilçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından köylere gönderilen resmi yazıda, yerleşim alanına yakın bölgelerde hayvancılık yapılmasının “Umumi Hıfzısıhha Kararı” gereğince yasaklandığı duyuruldu. Bodrum Kaymakamlığı aracılığıyla köy muhtarlarına gönderilen yazıda, köylülerin ilçe merkezi, belde ve köylerdeki tüm ahır ve kümeslerini “ivedi olarak” kaldırmaları ve yerleşim alanlarının dışına taşımaları istendi.
KÖYLÜ KÜMESiNi NEREYE TAŞISIN?
Kaymakamlık’tan gönderilen yazı, köy muhtarlarının eline ulaştı. Muhtarlar ise şaşkın! Çömlekçi Köyü Muhtarı, Mustafa Oral, “Köylümüze bu yasağı nasıl anlatacağız? Bir ahırda bir ya da iki ineği olan, kümesinde üç beş tane tavuk besleyen ve geçimini bu hayvanlardan elde ettiği sütü, yumurtayı satarak kazanmaya çalışan insanlar, bu kararı nasıl uygulasın? Nereye taşısınlar? Köylüler perişan olacak” diye konuştu. Yakaköy Muhtarı Halil Kıy da, “Bu yasakla birlikte, köylü ineğini, tavuğunu satıp üretimden vazgeçecektir. Başka çare yok. Köylere gidip taze yumurta, süt alma devri bitti” yorumunu yaptı. Sorun sadece köylerin mahalleye dönüşmesi nedeniyle ahır ve kümeslerin taşınması değil, demokrasinin en küçük birimi olan köyler yok olacak.
“BÜTÜNŞEHiR YASASI” KÖYE VE KÖYLÜYE NELERE MAL OLACAK.
Köy tüzel kişiliğine ait mera, yaylak ve diğer tüm varlıklar belediyelere devredilecek. Tarım alanları, meralar, yaylalar imara açılacak. Mevcut durumda, tarımsal üretimden zaten para kazanamayan çiftçiler ellerindeki toprağı satacak ve üretimden çekilecek. Uygulanan politikalarla bir süredir “sistemli olarak” tarımdan koparılan küçük çiftçilik tamamen yok edilecek. Devletin, Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarına göre son 10 yılda 500 bin çiftçi sistemden çıktı.
Tarımdan kaçışı ekilmeyen alanlarda doğruluyor. Tarımdan kaçışın önemli nedenlerinden birisi de yüksek girdi fiyatları. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, 2002’de ÜRE gübresinin tonu 237 lira iken 2013’te 981 liraya yükseldi. Aynı dönemde DAP gübresinin tonu 354 liradan 1217 liraya çıktı. Mazotun litresi Ocak 2002’de 94 kuruştu. Şu anda 4,5 lira. Yaklaşık yüzde 300 artış. Hangi tarım ürününde son 10 yılda yüzde 300 artış oldu?
Bu yüksek girdi maliyetleriyle üretim yapmak ve üretimi sürdürülebilir kılmak adeta olanaksız hale geliyor. Çünkü köylünün üretim için girdi fiyatları artarken tarım ürünlerinin fiyatı aynı oranda artmıyor. Artırılmıyor!
Büyükşehir Yasası ile çiftçilerin tarımdan ve “doğduğu topraklardan” kaçışı daha da hızlanacak. Kentin mahallesine dönüşen köylerde kim üretim yapar? Ki “bütünşehir yasası” üretim yapılmasına, kümes ve ahır yapılmasına izin vermiyor. Düşünebiliyor musunuz? Kümesi ve ahırı olmayan köylü!
BÜYÜKŞEHiR YASASIYLA KÖY ARAZiLERi RANTA VE RANTiYECiYE AÇILACAK
Ülkemizde son 30 yılda tarım topraklarının amaç dışı kullanımında büyük artış var. Türkiye ovalarını, sulak alanlarını kaybetti. Bunda merkezi hükümet kadar yerel yönetimlerin özellikle de belediyelerin çok büyük rolü var. Birçok belediye başkanı tarım arazilerinin üstüne sanayi tesisi, turizm tesisi veya toplu konut yaparak, Çünkü onlar Yönettikleri yerin ancak sanayi, turizm veya yapılaşma,”betonlaşma” ile gelişeceğine inanıyorlar. Yasa ile hem imar yönünden hem de arazi kullanımı açısından belediyelere ve valiliklere verilen yetkilerle daha çok tarım toprağı ranta dönüşecek. Daha çok tarım toprağı kaybedilecek ve amaç dışı kullanılacak.
Özetle, 31 Mart sabahı köylerle birlikte demokrasinin en küçük birimi olan köy yönetimi, binlerce yıllık tarih, kültür, gelenek ve görenekler, yerel lezzetler, sosyal yapı da silinecek. Üretken, üreten toplumdan tüketen “tüketici toplum” haline zaten getirilen halkımız 30 Mart 204 sonrası gidişatı yasalara bağlanarak toprağından atılıyor… Bunu hiç düşündünüz mü? 25 Ocak 2014 Burhan Taneri
antalya nin kil payi ile chpli mustafa akaydin dan akp li menderes turele gecmesinin tek nedeni olan yasadir . eger bir onceki secimde oldugu sekliyle kalsa ve bu yasa cikmasaydi , akaydin fark atacakti en az 7 8 puan siz bakmayin akaydin dan memnun degilim dedigine milletin . antalya merkezi ozellikle serik ve birkac tane daha ilce yakmistir . tabi serik ve civari yerlerde insanlar cahil , bilgisiz vb olunca bu yasa akp nin isine yaradi. Simdi kilit yerlere bakinca alanya mhp manavgat chp merkez akp olunca onumuzdeki gunler buyuk ilgincliklere gebe. Gorecegiz.
yerel yonetimlerde akp'nin yaptığı ve bundan sonra yapacagı en büyük ali cengiz oyunlarından biridir. herkes bir yere not etsin. benim belediyeyi akp kazanmadı diye düşünebilirsiniz ama akp belediye meclisi çoğunluğuyla çalışmaları tıkayacak.

mesela eskişehir büyükşehir belediyesi chp'de meclis akp'de.

işte muhalefet belediyeleri çalışmıyor diye honkururse vekiller belediye meclisi oylamalarına bir bakıverin neden olmuyor.