bugün

Yaz kis erimeyen kar ve buz kümesi.
küresel ısınma nedeniyle artık eriyen kar ve buz kümesi. *
yer değiştiren kar ve buz kütlesidir. dünya üzerindeki tatlı suyun yüzde 98'ini oluştururlar.
sıcak yaz gecelerinde sarılıp yatmak istenen kütle.
tamamen erimeleri durumunda deniz seviyesini 2 metre artırabilecek kapasitleri olan,grönland ve kutuplarda bulunan kütle..
genellikle yüksek dağlık alanlarda oluşan 10 kilometreye kadar alan kaplayan buzul kütlelerine verilen isim. namı diğer glasiyer. genellikle bütün buzullara buzul denilmesinden dolayı çokça da karıştırılan nesne. küçükten büyüğe buzul kütlelerinin sınıflandırması
1. buzul (alpin buzul ya da dağ buzulu da denilmektedir)
2. takke buzulu
3. örtü buzulu
4. kıta buzulu
buzulun alt türleri sirk buzulu, vadi buzulu.

bir izmir türküsünde

güzel buzul buzul kordon boyu efem de şen olsun
beni yardan ayıranlar efem de toooppp olsun der
ağır ağır hareket eden buzlaşmış kar yığını. Toktağan karların bulunduğu yüksek dağlarda ve kutupların eğilimli yamaçlarında oluşur. Dağ buzullarının vadiler boyunca kayarak ilerleyen dili 100 km uzunlukta, 500 m. genişlikte olabilir. Bu çeşit buzullar bulundukları vadinin eğimine göre günde 10-30 cm hızla ilerler. Uç kısmı sıcak mevsimde sürekli eriyerek, kaynakları meydana getirir. Kutup bölgelerinde buzliarm kalınlığı 1.000 metreyi aşar. Geniş alanlar kaplayan buzul kütlerinin uç kısımları koparak, buzdağlarmı oluşturur.

Kaynak: http://www.yeniansiklopedi.com/buzul/#ixzz2ORT1ABny
Kanada'da yapılan bir araştırma, üç ayrı eyalette yoğun olarak bulunan buzulların önemli kısmının 50 yıl içinde yok olacağını ortaya koydu.