bugün

Bugünkü Bakırcılar Çarşısı arkasında yer alır. Selçuklu Hükümdarı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında veziri Ferruh Bey tarafından 1237 - 1247 yılları arasında yaptırıldığı ileri sürülmekte ise de yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

ilk yapılıştan sonra 1590'da deprem ile 1602'de yangın sonunda harap olmuş olan binanın yeniden tamir ettirildiği ve bu tamirden sonra da önceden ahşap olan minarenin yeniden ( camiye ismini verecek şekilde burmalı olarak ) yapıldığı kitabesinde görülmektedir.

Bina Selçuklular'ın ilerlemiş kubbe cami tipini göstermesi bakımından önem taşır. Cephesi, diğer Anadolu Selçuklu eserleri gibi geometrik motifler ve mukarnas dolgularla tezyin edilmiştir.

Giriş cephesinin sol köşesinde, bitişik olarak yapılmış olan piramit çatılı kümbette bina emini Ferruh Bey ve oğlu Yusuf Bey yatmaktadır. Kümbet kare kaide üzerinde sekizgen planda olup, kesme taştandır. Beden duvarları üzerinde iki sıra halinde kirpi saçağı müteakip piramit çatı gelmektedir. Yapının üst katı son zamanlara kadar kütüphane olarak kullanılmış, alt kısımda halen müzede bulunan mumyalar muhafaza edilmiştir. Şehzade Cumudar'ın mumyası da burada bulunduğu için halk arasında kümbete Cumudar Türbesi de denmektedir.
*
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar