bugün

birçok finansal araçtan biri olan hisse senedi piyasası yani borsa'daki düşüşe bakıp o ülke'de ekonomik kriz var zannetmektir.

ancak hisse senedi piyasası spekülatif hareketlere oldukça açıktır. yani elinde 750 milyon - 1 milyar dolar olan yabancı bir yatırımcı borsayı rahatlıkla aşağı veya yukarı yönlü hareket ettirebilir.

borsa tabii ki bir göstergedir ancak ekonomik kriz açıklaması yapmak için ekonomik verilere bakmak daha sağlıklıdır.
kısa sürede %40 düşüş yaşanmışsa doğru sanıdır. 1-2 senelik vadede işlerin %40 a yakın bir oranda düşmesi mümkündür.
(bkz: borsaların dürbün özelliği).
(bkz: uzağı görmek)
borsanın yükselmesini ekonominin muhteşemliği zanneden bir başbakanın olduğu ülkede gayet normal durumdur.

malumunuz istanbul'un imamı öyle derse, türkiye cumhuriyeti cemaati ne yapmaz?

temmuz 2007'ydi, borsa 60.000 seviyesini gördü ve bu ülkenin başbakanı olacak zat dedi ki borsanın 60.000 seviyesini görmesi üzerine; "bu ak parti hükümetinin başarısıdır." e o zaman ben diyemez miyim kardeşim 15 ayda yaşanan %60'lık düşüş üzerine "bu ak parti hükümetinin başarısızlığıdır!" diye? borsa yükseliren bu ülkeyi güllük gülistanlık gösterenler şimdi borsa düşerken de "efendim borsanın düşmesi ekonominin kötüleştiğini göstermez" gibi bir sanal savunmaya sarılıyorlar?

tabi şunlar da var arkadaşlar, ülke ekonomisi muhteşem! resmi olarak düşük çıkması için her ay sepet değiştirilerek hesaplanan enflasyonun bile dikiş tutmayarak resmi olarak bile yükselmesi ekonomik kriz anlamına gelmez, ford-otosan'In, tofaş'ın üretime ara vermeleri ekonomik kriz olduğunu göstermez, enerji fiyatlarına yapılan fahiş zamlar ekonomik krizin olduğu anlamına gelmez, resmi istatistiklere göre bile %9,5 olan -resmi olmayanı siz düşünün, çok kayıt altında ülkeyiz ya!- işsizlik krizin olduğu anlamına gelmez, sadece denizli'de 70.000 çalışanın işten çıkarılma tehlikesinin ciddi biçimde olması krizin olduğu anlamına gelmez, cari açık almış başını gitmiş, imf'den 3-30 para almak için uğraşmamız krizin olduğu anlamına gelmez... sorarım ey faniler ne gelir o zaman?

ha borsanın zaten %85'i yabancının elinde ister düşsün, ister çıksın kazanan da onlar, kaybeden de...

ha bu arada düşük kur, yüksek faize dayalı para politikası sonucunda ithalatı körükleyip, ihracatıçıyı süründüren anlayış da kriz olmaz, ihracatçı sürünmüyordu demeyin, bizzat başbakan doların yükselmesiyle "biraz da ihracatçı sevinsin" dedi, yani 4,5 yıldır ihracatçıyı bu politika ile süründürdüler, allah'tan(!) küresel kriz çıktı da ihracatçı güldü biraz!

kriz yok ülkede, kömür alanların sayısı fazlalaşır, erzak alanların sayısı fazlalaşır, aş evlerinin önü daha da kalabalıklaşır ama ne krizi? kriz bizi teğet geçer... ama dikkat edin, teğet geçerken çeperleri parçalamasın.
türkiye'de anlaşıldığı ölçüsüyle borsa düşüp, döviz yükseliyorsa kriz vardır.