bugün

Ayın bile dünyaya güvenmeyip arkasını dönmemesi durumudur.
temel sebebi ayın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile dünya etrafında dönme süresinin aynı (29 gün) olmasıdır. bu sayede her zaman aynı yüzünü görürüz.
iki yüzlülere alışmış yazar söylemi.
ayın kamera olarak kullanılmasından dolayıdır.

(bkz: kabataş olurken vel kamera kaddernahu)
ilginç bir durumdur. ay kendi ekseninde de dönmesine rağmen biz ay'ın hep aynı yüzünü görmekteyiz. bu akıllara ay acaba tekerlek gibi mi dönüyor sorularına akla getirebilir. lakin öyle değilmiş.

--spoiler--
Ay'ın kendi ekseni etrafında dönüşü ile Dünya çevresindeki dönüşü eşit zamanda olmaktadır: 27,32 gün. Kombine (bileşik) dönüş diye de anılan ve Dünya ile Ay arasındaki karşılıklı kütle çekişinin (gravitasyon) sonucu olan bu dönüş nedeniyle, Ay Dünya'ya hep aynı yüzüyle yönelik kalır.

Oysa, farkına varılabilecek az bir sapma olmaktadır. Ay yörüngesi tam bir çember olmayıp elipse benzer. Ay, Dünya'ya yaklaşınca daha hızlı, uzaklaşınca daha yavaş hareket eder. Dönüş her zaman eşit olduğundan Ay'ın sağ (veya sol) kenarına bakılıyor olur. Bundan başka Ay'ın dönme ekseni de, yörüngesine dik değildir. Bu nedenle, Dünya, Ay'ın bazen Kuzey (veya güney) kutbuna doğru hafifçe yönelik durumdadır. Bu, eksendeki eğilme nedeniyle, bir Ay dolanımı içinde, yerden Ay'ın yüzünün, yaklaşık yüzde 60'ı görülür. *
--spoiler--