bugün

Nedense, titiz bir şekilde herkesten saklanan, Atatürk'ün hayatından bahsedilirken hiç değinilmeyen, Atatürk'ün kendisiyle aralarında kan bağı bulunmayan akrabalarıdır.

atatürk'ün öz kardeşleri bile bilinmezken, hatta çoğu yerde resmen gizlenirken, üvey akrabalarından bahsedilmemesi gayet normal aslında. bu bilgi sadece bazı ansiklopedilerde tek cümle ile geçiştirilir. ama çoğu yerde yoktur.

bilindiği üzere atatürk'ün gümrük memuru babası ali rıza bey 1888'de vefat etmiştir. 1889'da zübeyde hanım başka bir evlilik yapmıştır. bunu da çoğu kişi bilmez. atatürk'ün evden sürekli uzak kalmaya çalışmasına neden olan bu evliliğin diğer tarafında Selanik gümrük müdür ragıp bey vardır. kendisi atatürk'ün üvey babasıdır. ragıp bey'in önceki evliliğinden 2 çocuğu vardır. Hasan ve Süreyya. Bunlar da Atatürk'ün üvey kardeşleridir. o herkesin tanıdığı ve atatürk'e olan aşkı uğruna öldüğü iddia edilen fikriye hanım da ragıp bey'in yeğenidir. yani atatürk'ün üvey kuzenidir.

atatürk'ün selanik'te doğduğu ev olarak gösterilen, tarih kitaplarında resmi olan o ev de aslında babası ragıp bey'in evidir. zübeyde hanım ve küçük mustafa kemal bu eve 1889'da yerleşmişlerdir.

şimdi "bu akrabaların ne önemi var?" diye sorulabilir. bir kere bu ülkenin kurucusu, ulu önder'in akrabalarından bahsediyoruz burada. bahsedilmesi elzem olan bir konu. diğer husus ise, atatürk'ün hayatının gidişatını değiştiren bir olaydır bu evlilik ve yeni üvey ailesi. bu evlilik yüzünden annesiyle kavga ettiği ve ona küstüğü söylenegelir. mustafa kemal bu evliliğin ardından sık sık dayısının çiftliğine gidip evden uzaklaşmaya çalışmıştır. en nihayetinde evden temelli uzaklaşmak için askeri okula yazılmıştır. 7-8 yaşında bir çocuğun karakteri bu dönemlerde şekillenmiştir.

yani, görüldüğü üzere, ortada çok önemli bir detay var ancak özenle saklanmakta. saklanma sebebi az çok belli aslında. anlayan anladı.