bugün

tam hali: mustafa kemal atatürk'ün evindeki kütüphaneyi doldurmak için aldığı kitaplar olacak olan başlık.

mustafa kemal'in dekorasyon amaçlı satın aldığı kitaplardır.

bildiğiniz gibi mustafa kemal'in ömrü boyunca 4000 kitap okuduğu gibi komik bir iddia vardır ortada. aklı selim insanlar elbette ki bunun bir abartı olduğunu kabul ediyor; ama bu çılgınca yalana inananlar için işin doğrusunu açıklamanın zamanının geldiğine kanaat getirdim.

yine herkesin bildiği üzere türk insanı kütüphanesini aldıktan sonra kitap alır. yani biz kitaplarımızı koyacak yer değil, kütüphanemize koyacak kitap ararız. bu alışkanlığın öncüsü de mustafa kemaldir. kendisi hiç okumadığı ve ömrü boyunca okumayacağı 4000 kitabı alıp kütüphanesine yerleştirmiştir. amacı sadece eve girenler ''oo dostoyevski okuyoruz demek mustafacım'' desindir.

kaynak: mustafa kemal atatürk.
yanlış bilgidir.

kaynak; götüm

olmalı idi.
anıtkabir'deki kişisel kütüphanesini görünce, bir an olsun aklımdan geçmiş düşünce.

Koskoca alan alabildigince kitap. "Ulan bu adam cepheden cepheye koşmuş bir komutan, hangi ara okudu o kadar kitabı?" düşüncesi gerçekten ağır basıyor.

Işin ilginç tarafı, M. Kemal'in kendine ait olduğu söylenilen geometrik çalışmaların olduğu kitaplar da var.
Yanlış bir ifadedir. Gerçekten de okumuştur o kitapları. Bazı sayfaların altındaki notlar ve satırları belli etmek amacıyla yapılan alt çizgiler bu iddiayı çürütmek için kafidir. Atamızın normal bir okuma hızına sahip olduğu ne malum? Bazı kişilerin baktığı sayfayı hafızaya atmak gibi bir yetenekleri var. Beyinlerini daha işlevsel kullanabiliyorlar. Bu şekilde dakikada binlerce kelime okumak mümkün olabiliyor. Atatürk'ün böyle birisi olmadığı ne malum?