bugün

uzaya ve astronomiye meraklı insanları cezbeden yazılımlardır.

oyun, program ve simülatör kategorilerinde olabilirler. tamamen rastgele bir alfabetik sırayla birkaçını sıralamak gerekirse;

stellarium: daha çok teleskop gözlemi simülasyonudur. açık kaynaktır. oldukça ufak boyutlu olup devamlı olarak güncel yıldızlar ve yeni keşfedilen gezegenler indirilebilir. bulunduğunuz şehri, günün saatini gerçek halleriyle ayarlayabilir, ışık kirliliği, gözlem koşulları, atmosfer efektleri gibi parametreleri istediğiniz gibi seçip amacınıza uygun gözlem yapabilirsiniz. isterseniz bir teleskopun özelliklerini birebir girerek belli bir marka ya da modeli simüle edebilirsiniz. dünyadan gözlem yapmayla da sınırlı değil. güneş sistemindeki diğer gezegen ve uyduları da gözlem noktası olarak seçebiliyorsunuz. phobos'tan mars'a bakmak gibi fantezileriniz gerçek oluyor. takım yıldızları farklı kültürlere göre görüntüleyebiliyor, bol bol lore okuyabiliyorsunuz. şu anda tepenizdeki gökyüzünün nasıl göründüğünü görmek için tarih yer ve saat parametrelerini ayarlarsanız gözlem yaparken biraz kolaya kaçacak ama amatörseniz bolca faydasını göreceksiniz.

celestia: bu da bir çeşit evren gözlem yazılımı. teleskoptan ziyade direk olarak gökteki objelere gidebiliyorsunuz. yine tarih ve zamanı gerçek olarak simüle edebiliyor ya da seçtiğiniz bir tarihe gidip cisimlerin o andaki konumlarını gözlemleyebiliyorsunuz. diğer galaksilere yolculuk da mümkün. arayüzü sade, alışması kolay bir yazılım. belgesel havasında önceden yazılmış senaryolar izleyebiliyor ya da kendi senaryonuzu yazabiliyorsunuz. insanlığın çeşitli uydu fırlatmalarını ve simülasyon olarak görebiliyor ve yörünge boyunca bizzat takip edebiliyorsunuz. yüksek çözünürlüklü eklentilerle çok keyifli. iss uydusuna bile gidebiliyorsunuz.

universe sandbox: bir nevi evrensel boyutta tanrıcılık simülasyonu gibi. isterseniz yine üç boyutlu ortamda gözlemleyebilirsiniz. bu yazılımın farkı custom eventlere izin vermesi. güneşin yanında karadelik açmak, nötron yıldızlarının işleyişini test etmek gibi garip deneyler mümkün. uzay fenomenlerini istediğiniz yerde oluşturma şansınız var. göktaşı ve gezegen çarpıştırma gibi şeyler de yapılabiliyor. fazla kaptırırmak tehlikeli. steam'de de var ayrıca.

space engine: rusların yazılım harikası. içlerinde şahsi favorim bu. yine celestia gibi cisimlere gezegenlere yıldızlara gidebiliyoruz. yüzeylerine kadar iniş mümkün. addon ve hd kaplamalarla pc'lerin sınırlarını zorlayacak hale gelebiliyor. dünya yüzeyinden kalkıp ışık hızının kat kat üzerinde bir hızda diğer gezegenlere gidebiliyor ve iniş yapabiliyorsunuz. bu fps kamerası olarak yapılabildiği gibi ekrana uçak, uzay gemisi gibi fantastik şeyler de ekleyebilip uçuş dinamiklerini seçerek bir nevi uçuş simülasyonu oyununa çevirebiliyorsunuz. evrenler arası uzay muazzam. evreni köpüksü madde ve galaksi dağılımının görüldüğü en üst düzeyde gözlemleyebiliyorsunuz. galaksilere yaklaştıkça her yıldız seyahat edilebilir ve seçilebilir hale geliyor. konuyla ilgilenenler için olmazsa olmaz. ram ve işlemciniz güçlüyse kesinlikle yüksek çözünürlüklü eklerini indirin.

kerbal space program: bu da uzay dinamiklerini, yörünge fiziği temellerini ve gezegenler arası seyahatin temellerini öğrenebileceğiniz bir oyun. fizik simülasyonu da denebilir. steam'de oldukça meşhurdur. ufak yeşil şirin yaratıklarınızı inşa ettiğiniz roketlere bindirip yörngeye fırlatıyor, sonra da çeşitli amaçlarla uzay deneyleri yapıyorsunuz. ay'a iniş ve keşif, gezegen haritası çıkarma, uzaya üs ve yapı inşa etme gibi şeyler var. dünyaya gelen bir göktaşına yaklaşıp yoldan çıkarma gibi fantastik senaryolar da var. yükleme ekranı olmadan sistemdeki her gezegene gidilebiliyor. oyun güçlü bir komüniteye sahip. sayısız mod ve oyuncu yapımı senaryo var. "geçen yine nasa'dayım" tribine sokabilir fazla oynandığında. basit değil. bu yüzden bir görev planlayıp başardığınızda yüksek tatmin hissi yaratıyor.

elite dangerous: bu bildiğiniz oyun aslında. bilgisayar klasiği elite'in geçen sene çıkan son versiyonu. listeye katmamın sebebi fantastik bir evrende değil bildiğimiz evrende geçiyor oluşu. katalogtaki cisimler, nebulalar oyunda bizzat mevcut. birebir samanyolu. tabi ki kurgusal bir senaryo var. sene 3000'ler. insanlar uzayda keşif, ticaret, savaş ve madencilik yapıyorlar. üç federasyon var, korsanlar var, oyuncular var; kapışmaca, al sat, keşfet gibi şeyler yapabiliyorsunuz. muazzam grafikleri olduğu için yüksek bir sistem istiyor. iki ay içinde gelecek ek pakedinde gezegenlere iniş sistemi de ekleniyor. oyuna dış sistemlerde başlasak da gerekli izinlere erişebildiğinizde güneş sistemine kadar gelebiliyorsunuz. mesafeler gerçekten uzun. saatlerce ışık hızının onca katı hızda çizdiğiniz rota bittiğinde samanyolu'na zoom out yapıp katettiğiniz mesafenin parmak kadar olduğunu görünce keşif duygusu kabarıyor insanın. uzaklarda gördüğünüz nebulalar da resim değil. sürekli o yöne giderseniz büyüyorlar. hepsi gerçek birer üç boyutlu nesne. space sim diye tutturanlara da elite dangerous armağan ediyoruz.

not: starry night nerde diyenler olabilir. kendisi yedi yüz elli milyon gb olduğu için deneme şerefine nail olamadım. en gelişmiş astronomi yazılımlarından biri kabul ediliyor. motorize teleskop desteği bile var.

bonus: space engine'in nasıl bir şey olduğunu görmek için;

https://www.youtube.com/watch?v=rswRCT3097g
reserved. *