bugün

akla önce benzin mi diesel mi sorusu, rengi, motoru filan geliyor. ama teorik olarak bilen birisi ne der merak etmiyorum değil. yani motor, fren sistemi, vitesi, bagaj kapasitesi... aklıma bunlar geliyor. acemiyim biraz ama insanın aklına ilk gelenler bunlar. muhakkak ki eklenecek başka şeyler de vardır.
genel itibari ile herşey önemlidir, dünyanın parası veriliyor fakat mekanik aksamı özellikle motoru ve eksantriği bizati kendi servisinde değilde sanayide yapılan aracı kesinlikle almayınız. çünkü bir aracın en önemli ksımlarıdır. ben şahsen ilk önce motoruna ve eksantriğine bakıyorum araç alırken.
nerden alınacağına bağlı. ilk defa alınıyosa vazelin ya da krem kullanılması tavsiye edilir. bi arkadaşım söyledi.
ikinci el aliyorsaniz ikinci el olduguna dikkat edin. Yoksa ikinci el sandiginiz araç 11. El çikabilir. Denenmistir yuzde yuz çalisiyor.
satın alırken uygulanacak prosedürler:
-arabanın geçmişini iyi araştırın.
-plaka sorgulama yapın. aracın borcu harcı olmasın.
-tüvtürkten km sorgusu yapın. geri çekilmiş olabilir. km direksiyonun aşınmasından, pedalların yıpranmasından da anlaşılabilir.
-plakadan hasar kaydı sorgulaması yapın.
şimdi aracın genel durumuna bakalım:
-aracı ilk önce çalıştırın ve motor sesini dinleyin. düzenli bir ses gelmesi lazım. ses artıp azalmamalı; saat gibi çalışmalı.
-araç yağ yakıyor mu bakın. bunu yağ çubuğunu araç çalışırken çekerek anlayabilirsiz.
-araç dizelse turbosuna mutlaka baktırın. çok pahalı bir parçadır.
-kaloriferleri ve klimayı açın. aracın ısınma/soğuma performansı nasıl test edin.
-aracı test edin. yürür aksamdan gelen seslere kulak verin.
-araç biraz eski modelse araç içinden gelen sesler metal yorgunluğu dediğimiz seslerdir.
-yanınızda mutlaka usta ya da ekspertiz olsun. aracın boya durumunu, değişen durumunu öğreninin. şaşide düzeltmeler var mı anlayın. aracın tavanı ve direkleri takla atıp atmadığını ortaya çıkarır.
-arabada kanser dediğimiz çürümeler olup olmadığına bakın.
aklıma geldikçe yazmaya devam ederim. ama hiç uğraşmayın ekspertiz tutun. 80 - 100 lira bir ücret ödersiniz.
can güvenliğin ne kadar yüksek olacaksa o kadar iyi. saab, volvo, jaguar 3lüsü için çok sağlam diyorlar.
öncelikle alacağımız araç kullanım özelliklerine uygun olmalı. böylelikle alırken ve kullanırken ekonomik hareket etmiş oluruz. bu ihtiyaçlara göre aracın yakıt cinsi, motor hacmi, sınıfı, muayenesi, vergisi, performansı, vb. gibi konularda gereksiz külfete girmemiş oluruz.
(bkz: israf haramdır)
Boya durumuna bakın fırçayla dalınıp her tarafı çizik dolu matlaşmış boyaya sahip aracı almayın. Otoyola çıkın ve test edin. Tabiki expertize götürün mümkünse servis tarafından yapılsın expertiz. Klima aksamında, radio, cam düğmelerine kadar her çalışan aksamı kontrol edin. 4 tl ye kıyıp bir mesajla tüm detayları öğrenin. Satıcı güvenilir mi ona bakın. Boş modele full yazan adama güvenmeyin. Hatta kafasına göre işaretlenilmiş donanımları yüzüne yüzüne vurun. Lastik önemlidir ebata göre fiyat değişir 500 de ödersiniz 1000 tl de. Lastik tarihlerinden genel durumuna hatta mümkünse marka modele kadar inceleyin. En son hangi bakımlar yapıldı diye satıcıyı yoklayın. Ön kaputtaki taş izlerini es geçmeyin çok önemli değil ama 3-5 aşağı indirtirsiniz. Kuş pisliği yanıkları var mı kontrol edin. iç döşeme nasıl kullanılmış kontrol edin. Özellikle tavan döşemesi. Direksiyon aşınması marka ve sürücüye göre değişkendir 50 binden sonra plastikse soyulabiliyor. Aracı sürerken direksiyonı bırakın çekme var mı diye. Ani fren yapın sarsma titreme var mı? Debriyaj ve balataları kontrol edin. Devir saatini iyi inceleyin rölantide git gel olmamalı varsada boğaz kelebeğidir. Bunlar ve akla gelmeyen detaylara uyan araba bulursanız kusursuzdur. Tabiki vuruk, çizik, çürük, göçük, lambalar hepsini kontrol edin.
şüphesiz 3 ü bir arada olup olmamasına dikkat edilmelidir. arabanın torpido gözünde 9 mm zigana ve ön koltukta bir hanım varsa işte o zaman 3 lü tamamlanmış demektir.

(bkz: at avrat silah)