bugün

vakıf üniversitelerine gidemeyecek yetenekli ve zeki insanlara teknik eğitim yolunu gösterecek olan eylemdir.

okulla, eğitimle ilişkili olmayanlar bile farkediyordur; patır patır mantar gibi vakıf üniversiteleri açılıyor. üstelik bu iş o kadar pervasızca yapılıyor ki şimdiden ülke mizahına konu olmuş durumdalar. bağcılarda kemerburgaz üniversitesi, ara sokakta açılan fakülteler, soyadını üniversiteye veren adamlar...

gün geçtikçe devlet üniversitelerinin kalitesini düşürdüler. maalesef ikinci öğretim programlarının açılmasını ve belli programlar için harçların kaldırılmasını bu şekilde okumak lazım.

sonra ülkenin özgün şartlarını gözardı edip bologna sürecine dahil oldular. üniversiteleri ticaret odalarına, sermayeye açtılar. üniversiteler bilime değil piyasaya hizmet eder oldu. ve devasa eğitim kurumları olan devlet üniversiteleri bu alanda vakıf üniversitelerinin gerisinde bırakıldı.

tekli sınavdan üçlü sınav sistemine geçildi. üstelik önümüzdeki senelerde olgunluk sınavı denilen bir sistem gelecek. bu olgunluk sınavı her üniversitenin kendi sınavını yapmasının altyapısıdır. üstelik insanlar psikolojik olarak buna hazır. ösym'ye güvenen tek bir kişi görüyor musunuz? sizce her hatasını gizleyebilen akp neden söz konusu ösym olunca hiç bir şeyi gizleyemiyor. yoksa bu kurumun itibar kaybetmesi işine mi geliyor?

peki her üniversitenin kendi sınavı yapması ne demek. üniversitelerin kendi bütçelerini oluşturması demek. yani üniversitelerin kendi sınavlarını yapar, kendi kendini çekip çevirir bir duruma gelmesi demek. abd sistemi gibi. devlet okulunda okumak bile paralı hale gelecek. üniversiteler şehir dışlarına atılacak( istanbul özelinde silivri, büyükçekmece tarafları). hatta bu süreçte bir kaç devlet üniversitesinin satılması gündeme gelecek.

gariban adam ne yapacak peki?

türkiye; akp ile birlikte abd'nin hem ortadoğuda ki eli ayağı, hem de büyük tekeller için ucuz iş gücü üssü olarak şekillendirilmeye başladı. ama böylesi bir üretim üssü haline gelebilmesi için kalifiye elemanlara ve genç-dinamik nüfusa ihtiyaç var. türkiye'de genç nüfus var ama kalifiye eleman çok az. kalifiye eleman nereden yetişir? meslek liseleri ve meslek yüksek okullarından. sizce son dönemde boşunamı koca koca şirketler birden eğitim sevdalısı kesildiler. meslek lisesi memleket meseleymiş, peh. haberleri takip edenler bilir, meslek liselerinin yönetiminde sermaye temsilcileri de yer alacak artık. yani sermaye eğitecek, mezun edecek ve ucuz iş gücü yapacak. lisans eğitimi alamayan garibanlar büyük tekellerin az maaşlı köleleri olacak.