bugün

Yapımına M.S. 1. yy.da başlanmış, daha sonra boyutları sürekli genişletilerek inşasına devam edilmiş yapıdır. Üç yanı ion düzeninde portiklerle çevrilidir. 205 m uzunluğunda ve 120 m. genişliğindedir. Anadolu'nun en büyük agorasıdır.

Tam 29 yıl boyunca Kenan Erim yönetiminde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılmıştır. Ortasında neredeyse boydan boya uzanan, 1.5-2 m. derinliğinde ve suyunu hemen arkasındaki Babadağlar'dan alan havuzu vardır. Bu boyutlardaki bir havuz dolayısıyla bütün diğer agoralardan ayrılır.

Havuzun suyu dipten gelmektedir. Kenarlarında tahliye sistemi dahi vardır. Kenan Hoca'nın tahminine göre ortasında çok büyük bir fıskiye olabilir. Havuzun kenarındaki arklara dolan su başka yerlere iletiliyor yani ziyan olmuyor.

Babadağlar'dan çıkan mavi-gri renkteki mermerlerle kurulan Afrodisias Agorası'nda kaldırımların arkasında yer alan 10-12 m2'lik, her türlü malın alınıp satıldığı dükkânlar bulunmaktadır. Güneyindeki Hadrian Hamamları'nın yakınında 2 tane kitabe bulunmuştur. bu kitabelerde her şeyin fiyatı yazmaktadır.

Agoranın doğusunda yer alan agora kapısı, 2. yy.ın sonlarına doğru yapılmıştır. iki katlı, sütunlu ve nişli bu kapının her iki ucunda tonozlu iki tünel yer almaktaydı.

Depremlerden sonra bu kapı, agorayı sellerden korumak amacıyla bir çeşmeye * çevrilmiş, önüne bir havuz yapılmış ve suların bu havuza akmasını sağlamak amacıyla pişmiş toprak ile künkler döşendi. Havuzun üzerindeki yazıttan anladığımız kadarıyla bu değişim 5. yy.a tarihlenir (Yani 4. yy depremlerinden sonra).

Agora Kapısı'nda bulunan Gigantomakia (tanrılarla devlerin savaşı) sahnesi, istanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

Sol Athena'nın yer aldığı kabartmada Devler Triton şeklinde canlandırılmaktadır.