bugün

bazı osmanlı sevdalısı atatürk düşmanı cahil yobaz kitleyi dumur edecek tarihsel gerçektir. harf inkilabından 66 yıl önce okuma yazma oranının düşük olması nedeni ile latin alfabesine geçmek planlanmış fakat muaffak olunamamıştır.

abdülhamit han'ın anılarında da dile getirdiği belgeli gerçektir.
abdülhamid han'ın anıları yoktur. tamamen popüleritesi kullanılarak rant elde edilmesi suretiyle uydurulmuş bir kitabı yayınlandı. o hatırat falan değil. tamamen yalan.

edit büdüt: embesiller hala tartışıyor. siz abdülhamide benzeyin abdülhamid i kendinizle aynı fikirde gibi yansıtmaya çabalamayın. yok öyle bir hatırat yok. aldım bende merakla okudum. bir sürü hayal ürünü hadise ve detaysızlık var. almanyada birinden almışlarmışta bilmem ne. tamamen kurgu tamamen hikaye.
(bkz: harf devrimi ikinci abdülhamit in fikridir)
1928 - 66 < 1876 ifadesine göre tutarsız olan gerçek.
bu atatürk düşmanı zihniyet aynı zamanda ikinci mahmut'u da fesi bir yenilik olarak getirdiği için "aman biz sarığımıza elletmeyiz." diyerek gavur ilan etmişlerdir.

(bkz: ikinci mahmud a gavur diyen zihniyet)
ilk 1850 yılında gündeme gelen durumdur. Türkçe üzerindeki çalışmalarıyla tanınan Azeri yazar ve bilim adamı Mirza Fethali Ahundzade Efendi, Türkçenin Arap Alfabesi ve Fars gramer yapısı ile kullanılmasındaki zorlukları tetkik etmiş, hem kullanılması hem de öğrenilmesi açısından ortaya çıkan müşkülleri belirten bir çalışma yaparak Osmanlı Hükümetine sunmuş, çözüm olarak da Latin Harflerinin kullanılmasını teklif etmiştir.

hesap yapmaya girişen ve kitaba sahte diyenleri de gördüğümüz hadise olmuştur.
edit: saçma sapan tarihçileri örnek verenler de olmuştur. (bkz: murat bardakçı nın mustafa armağan a verdiği ayar)