bugün

atatürk ün imzası nın dövmesini yaptırmak

Roni Margulies'in bu başlıkla ilgili güzel bir yazısı vardı.

'K. Atatürk' ün dekoratif imzası

Bir kadın gördüm geçen haftasonu. Hava çok sıcaktı, askılı bir elbise giymiş. Omzunda bir dövme vardı. Soldan sağa yukarı doğru hafif eğimli, elyazısıyla, 'K. Atatürk'!

imzayı omzuna kazıtmış yahu!

'Gördünüz mü? Kadın kafayı yemiş galiba!' diye arkadaşlarıma doğru seğirttim. Beklediğim tepkiyi alamadım. 'Ne var ki oğlum bunda?' dediler. izmir'deydik. Alışmışlardı belli ki.

Adamın portresinin, isminin ve anlamlı anlamsız sözlerinin yere göğe yazılmasını anlamak mümkün. Bunu devlet yapıyor ve yaptırıyor. Ama genç bir kadının imzayı kendi vücuduna nakşettirmesi ne demek yahu! Bir devletin resmî politikası, o devletin görevlisi olmayan bir kişi tarafından nasıl bu kadar benimsenebilir?

Bunları düşünürken, kafamda laf lafı açtı, tabiri caizse.

Omuza imza çakmaktan daha da gülüncü, imzayı çaktıran kadının kendisini solcu ve aydın sanması olabilir ancak. Ve öyle düşündüğünden hiç kuşkum yok.

CHP niye Türkiye'nin 'sol' partisidir?

Kemalistler niye kendilerini solcu olarak düşünür?

Ulusalcıların yaptığı her şey milliyetçilik ve ırkçılıkken, niye solcu olduklarını zannederler?

Milliyetçilik dünyanın her yerinde var. Solculuk da, evelallah, her yerde mevcut. Ama her yerde, vallahi de billahi de dünyanın her yerinde biri başka şeydir, diğeri başka. Hatta farklı şeyler olmalarının ötesinde, birbirlerine karşıt ve düşman şeylerdir.

Çok doğal. Üç yaşında bir çocuğun anlayabileceği şekilde söylersek, solcular 'insan' sever, milliyetçiler 'Türk insanı' sever; solcular tüm insanların eşit olduğunu düşünür, milliyetçiler Türk insanının diğerlerinden daha eşit olduğuna inanır.

(...)

19.06.2010, Roni Margulies, ronmargulies@btinternet.com

yazının tamamı: http://www.taraf.com.tr/r...k-un-dekoratif-imzasi.htm