bugün

fenerbahçe nin yeşil forması

başarılı bir ticari girişimdir.

şimdi fenerbahçe uzun bir süredir 3 veya 4 tip forma çıkartıyor. ve hani bunlar genellikle hep aynı renklerde ve benzer tasarımlarda oluyor. yakın zamandan ele alalım. 2003-2004 sezonunda 3 tip forma vardı. çubuklu, düz beyaz ve düz lacivertin üzerine altın çizgilerle. insanlar çubukludan ziyade alternatif forma olan düz laciverti beğenmişti daha çok.

2004-2005 sezonunda da aynı tasarım devam etti. yine çubuklu, düz beyaz ve düz lacivert. 2005-2006'ya gelindiğinde ise çubuklu, düz sarı ve yine düz lacivert vardı. tek fark, lacivertin ortasında böyle beyazlıklar olmasıydı, güzel bir tasarımdı vs.

2006-2007'de yine çubuklu, 100. yıl forması olan altın forma ve türkiye kupasında kullanılan gümüş forma vardı. ilginç bir ayrıntı, 100. yıl forması hakem formalarına benziyor gerekçesiyle yasaklanmıştı.* o yıl zico ve yardımcıları da yeşil renkli antreman eşofmanları giymeye başladılar.

2007-2008'de çubuklu, nostaljik beyaz ve birçoklarının bayıldığı turkuaz forma. teknik ekipteki yeşil eşofmanlar bu yılda da devam etti.

2008-2009'da çubuklu, beyaz üstüne sarı lacivert yan çizgi, sarı beyaz celtic çakması, neon sarı şeklinde 4 tasarım yapıldı. luis aragones'in sarı fobisi yok demek ister gibi.

2009-2010'da yine tabii ki çubuklu, nostaljik beyaz-sarı ve arma forma tanıtıldı. arma forma inanılmaz tuttu ve çok popüler oldu. siyah kaleci formasının da aynı popülerliğe ulaştığını söylemekte fayda var.

bundan gaz alarak abdullah kiğılı ve altındaki tasarımcılar benzer forma tiplerine yöneldiler. çubuklu forma geliştirildi ki bence çubuklu her zaman çubukludur, bir fark göremiyorum ben. beyaz formanın ve koyu lacivert formanın göğüs bölgesine fenerbahçe amblemi arka plana yerleştirilmiş ve tasarımın geri kalanı sade tutulmuş. mavi formanın da sol tarafında bir fenerbahçe amblemi var ve burdan güneş doğmuş.

şimdiiiii geldik o çok eğlenilen, timsah, bursa vs falan dediğiniz yeşil formaya.

yıllardır taraftarın istediği bir şey bu. fan sayfalarında, taraftar forumlarında çiziliyor ediliyor. hatta aylar öncesinden antu'da birisi buna çok benzer bir tasarım yapmıştı.

bu da taraftarın isteğinin dikkate alındığının göstergesidir.

ha taraftar beğenir beğenmez orası ayrı konu. ben kendi adıma dizaynı bayağı beğendim. e çubuklu formadan başkasını beğenmeyen babam bile "yaw ne güzel olmuş bu" dediyse herhalde adamlar farklı forma satma stratejisinde başarı sağlayacaklardır.

zaten manyak gibi forma alıyor fenerbahçe taraftarı. bir de bu yeşili geç çıkaracaklarmış piyasaya. daha fazla satacaktır bu durumda.

ha bazı yazarlar da fenerbahçe'nin ambleminden alınan renkler diye savunmaya geçmiş. renk var evet çok güzel. arkaya palamut şekli de yerleştirilmiş zaten güzel bir şekilde, bu da başarılı. yeşil cıvık bir renktir aslında, iyi ayarlanmazsa tutmazdı çok kötü olurdu hatta. ama güzel ayarlanmış, sarılar fosforlu yine gördüğüm kadarıyla, o da yeşili gölgede bırakabilir bir nebze.

ha yeşil formayla, yeşil sahaya mı çıkılır gibi gereksiz argümanlar var. türkiye liginde olsun, dünyanın her tarafında olsun formasında yeşil renk hakim olan takımlar var. onlar çıkıyor da fenerbahçe mi çıkamayacak?

tabi rengi ne olursa olsun, üstündeki arması yeter, gerisi traş.

beğendim ben bunu.