bugün

türklerin kendini kürtlerden üstün görmesi

tencere dibin kara seninki benden kara trajedisi.

biraz duyguları sömürmek istiyorum açıkcası. her zaman kötü bir şey değildir duyguları sömürmek. 100 yıllık iki kutuplu ayrımclığın yanında bu hiçbir şey sayılır aslında. mesela onlar vatanımızı bölmeye çalıştı bizde amına koyduk bülent başkan meselesinin ötesinde olmalı artık. çocukca bahaneler uydurmaya şiddet için faşistlik için insanlık dışı tüm eylemler için geçer sebep yaratmanın bir anlamı olmadığı anlaşılmalı artık.

kemalizmden nefret ediyoruz. dindarları ayırıyorlar çünkü, kürtleri ayırıyorlar çünkü, kemalist olmayan herkesi aşağılama karakterine sahipler çünkü. haklı mıyız? bu bizi vatan haini mi yapar yoksa soroscu mu? 3 dil öğrenmiş doktora tezini vermiş, t.c pasaportu taşıyan ve gece gündüz para kazanmak için kafa patlatan birinin klavyesinden bunların dökülmesi tüm bunları yapabilir mi? yarın bir gün dağa mı çıkar yoksa olası bir iç savaşta eline kalem yerine silah mı alır, yoksa ülkeyi bir hançerle zart diye ikiye dörde mi böler? para için yaşayan zevk orospusu birinin tüm bunları yapabilme ihtimali var mıdır?

imkansızdır. anlatmaya çalıştığımız şey de budur. bir ülke ne bilgisayar başında bölünür ne de kurtarılır. okuldan işten gelen herkes kalabalıklarda dile getiremediğini buralarda söylüyor. sözlükler bu yüzden var biraz da, bu sebepten her gün en az iki sözlük kuruluyor, gençlik ter bezlerini buralarda atabiliyor. konuşmak sadece konuşmaktır bazen. düşünmek sadece düşünmek. hayal etmek sadece hayal etmektir bazen. illa eyleme geçilecek diye bir şey yok. zaten bu kapitalizm de bize bu fırsatı pek vermiyor.

bir küme var. türkçü, milliyetçi, atatürkçü.. işte bu küme kendisinden olmayan kimseye tahammül edemiyor. yüzlerce kez söyledik belki bunu ama ne yapalım elimizde klavyemizden başka bir şeyimiz yok. daha da söyleyeceğiz bu iğrenç düşüncenin yıkılması için.

bugün kürtler eskiye oranla çok büyük demokratik haklar elde ettiler. ama hala yeterli değil. sosyal hayatta hala eşit değiller türklerle. sanatta da sporda da hala aşağılanmaya devam ediyorlar. sırf diyarbakır takımı olduğu için bir takımın küme düşmesi isteniyor. o takımda belki 3-4 tane kürt oyuncu varken bütün futbolculara pis kürtler diye laf ediliyor. pkk damgası yiyor bursa diye göçmenlerin olduğu bir şehirde, ona tepkilerini gösteriyorla maçın birinde en haklısından, hakem maç oynatmıyor. kalbi kırık birisini anlamak çok zordur. bursa'da kendini piç gibi hissetmek bir türk tarafından anlaşılacak bir şey değildir.

tüm türkiye'de kendini azınlık olarak hissetmek, melanomluymuş gibi bakışlara şahit olmak anlaşılacak bir şeydir bir türk için. en azından kan isterük türkçüsü için.

sokaklarda kürt aksanıyla türkçe konuşmaya çalışan, eğitimsiz brakılmış büyük şehirde yaşamaya çalışan bir kürdü anlamak kolay bir şey değildir. iki dakikalığına kürt olmak gerekir bu toplumda. empatinin kralı olacaktır. bilimin belirlediği 3- 5 tane kan grubu var. kürtler de onların birine sahip. ama kanı yeşil olarak addediliyor. bu anlaşılacak bir şey değildir.

inanmıyoruz bazı demeçlere. biz faşistlik yapmıyoruz, vatanı sevmek faşistlik mi diyenlerden bilhassa uzak durunuz diyoruz. en azılı kafatasçılar onlar oluyor genellikle. bu ön demeç yapacaklarının bir maskesi zira.

üstün olmanın çoğunluk olmak olarak algılandığı bir pradigmadan bahsediyoruz. çoğunluksan üstünsün düşüncesi egemen. bu üstünlük sadece demokratik haklar biçiminden değil, zeka, öngürü, insanlık, beceri, iyi huyluluk gibi şeyleri de içeriyor. asıl içerlediğimiz de bu zaten. ve bir yandan ağlayarak güldüğümüz de...

edit: fon morrissey nobody loves us