bugün

nazım hikmet ran vs necip fazıl kısakürek

bu kıyaslamada öncelikle baz alınacak konu ne onu bilmek lazım. sen eğerki şiirin sanatsal boyutunu işe katıyorsan nazım hikmet necip fazıl'la kıyaslanmayı bırak şair bile sayılmaz. necip fazıl'ın tek bir tane hece ölçüsüz yazdığı şiir yoktur ve birçok şair de şiiri sanat ve duygunun karışımı olarak ifade eder. eğer içinde sanat yoksa o sadece duygusal yazıdır şiir olamaz derler. haliyle şiir olmayan bir eserin sahibi de şair olmaz. yok benim için sanat kısmı o kadar önemli değil ben duyguya bakarım diyorsanız o konuda da verdikleri duygu insanların hissettiğiyle orantılı olduğu için kesin bir şey söylenemez. ben ağlayacak hale gelirim yanımdaki oralı olmaz mesela. ancak ortalamaya bakarsak aşağı yukarı eşit duygu sağladıklarını kabul edebiliriz. nazım hikmet sağladığı bu duyguyu serbestçe yapmıştır ama necip fazıl belli bir sınırlamalara rağmen * * * yine o duyguyu verebilmiştir. bu da necip fazıl'ın şiir yeteneğinin daha yukarıda olduğunu gösteriyor. ayrıca savundukları düşüncesiyle yaşadıkları hayatlara bakarsak necip fazıl'ın ki tam olarak örtüşüyor ancak nazım hikmet'i ben samimi bulmuyorum. vatanımı milletimi seviyorum diyen insan vatanının milletinin kültürüne, örfüne, duygularına, değerlerine saygı duyar. onları kökünden kazımak, hiç alışık olmadığı bir değer anlayışını, yabancı bir kültürü topluma emproze etmek için uğraşmaz. neyse en son olarak necip fazıl'ın nazım hikmet'e verdiği bir ayarı yazayım.
bu ikili bir ramazan günü arabada gidiyorlar. tabi necip fazıl niyetli, nazım hikmet değil. giderken yan kırsal alanda bir inek görüyorlar. hayvan da hasta herhalde baya zayıflamış. nazım dalga amaçlı söylüyor:
- ya bak fazılcığım hayvan oruç tutmaktan ne hale gelmiş.
necip fazıl'ın cevabı:
-aa nazımcığım sen bilmez misin? hayvanlar oruç tutmaz ki...
not: oruç tutmayan arkadaşlara laf sokma amacım yok. sadece hazır cevaplığı ve zekayı vurgulamak istedim.
ayrıca necip fazıl'ın nazım hikmet'e hitaben:
sana alçak bile diyemem zira alçağın da bir irtifası vardır. sen olsan olsan çukursun çukur sözü de kolay kolay sindirilmez.