bugün

obsesif kompülsif bozukluk

türkçede saplantı zorlantı bozukluğu diye geçer. saplantıyı anladım da zorlantı ne dostum ya?
kafasına herhangi bir olayı çok takan insanlar "takıntı yaptım galiba" derler. onlar ehl-i cühela diye nitelendirilebilirler izninizle. çünkü bir şeyi kafaya takmak, takıntı değildir. takıntı, insanların bir şeyin ne kadar düşük ihtimalli ya da gerçek dışı olduğunu bilseler de "ya olursa" diye düşünmekten kurtulamamalarıdır.
misal, evden çıkarken, tehlike teşkil edebilecek her şeyi kontrol etmiş insanlar ya unuttuysam diye tekrar tekrar kontrol edip saatlerce çıkamamaktalarsa bunlar takıntı sahipleridir. veya hasta olmadığını bile bile sürekli "ya hastaysam, ya başladıysa" diye düşünüp tıp kitaplarından ayrılamayan insanlar da hastalık takıntısı sahipleridir. ha bu arada, hastalık takıntısı ile hipokondriyazis birbirinden farklı şeylerdir. hastalık takıntısı olan insanlar hasta olmadıklarını bilirler, ancak hipokondriyaklar gerçekten hasta olduklarını düşünürler.
bir de takıntılı insanların beyin kimyalarında bir dengesizlik vardır. aynı kimya bozukluğu aşık insanlarda da görülmekteymiş. yani aşk takıntı mıdır?
düzeltme: itinayla bilgi vermeye çalışan entiri niye eksilenir ki?