bugün

izafiyet teorisi

her şeyin izafi olduğunu öneren teoridir.
mesela karanlık, kime göre karanlık. üç kişi düşünün birincisi sokakta güneşin altında, ikincisi sadece lambanın aydınlattığı odada, üçüncüsü ise hiç birşeyin aydınlatmadığı odada. şimdi üçüncü arkadaş diğer iki arkadaşa göre karanlıktadır, ikinci arkadaş ise birinci arkadaşa göre karanlıktadır ama üçüncü arkadaşa göre aydınlıktadır, birinci arkadaş ise diğer iki arkadaşa göre aydınlıktadır. burdan ikinci arkadaşı değerlendirirsek hem karanlıkta hem aydınlıkta olduğunu belirtiyor. yani karanlık izafidir, karşılaştırılan kişilerin ortamlarına göre değişir.(bu arada aslında karanlık diye bir şeyin de olmadığını görüyoruz. karanlık, ışığın olmamasıdır, aydınlıktan ayrı bir kavram değildir. albert einstein kötülüğü de karanlığa benzetmiştir ve şöyle demiştir: 'allah kötülüğü yaratmadı, karanlıkta ışığın olmaması gibi, kişinin kalbinde allah sevgisi mevcut olmadan yaptığı her şey kötülüktür.) zaman da izafidir ve zamanda ileriye yolculuk teorik olarak mümkün olsada, uygulamada imkansızdır*. çünkü zamanda yolculuk için ışık hızında yaklaşmak gerekir, yani saniyede 300.000 kilometreye.
-allah'ım niye albert einstein'ı bu kadar zeki yarattın, kendimi aptal hissediyorum.* *

edit: aslında uygulamada da imkansız değildir. ışınlanma sayesinde ışık hızına ulaşırız. yani ışınlanmanın gerçekleşmesi ne kadar mümkünse zamanda ileriye yolculukta o kadar mümkündür.

not: bundan bir-iki sene evvel ufak bir taşı ışınlayabildiklerini, fareyi de ışınladıklarını fakat farenin ağız burun yer değiştirmiş şekilde ışınlandığını duymuştum. *