bugün

arap prensinin türklere hac yasağı iddiası

Konu bence petrol de değil, osmanlı yanlısı aşiretler..

Diyebilirsiniz ki, “bu da osmanlıcı oldu”.. ben tarihsel bir gerçekten bahsediyorum. Çok gündemde olan bir konu, filistin meselesi’nden gidelim. Filistin’deki aşiretler osmanlı’yı “başlarından attıklarında”, museviler ve hristiyanlar’ın hala “minor” tebaa olacaklarını öngörüyordu. Yani hala baskın gücün müslüman ahali olacağından çok eminlerdi. Göremedikleri şey, bu baskınlığı osmanlı’nın denge politikası ve en ölü halinde bile koruduğu siyasal güç olduğunu göremediler. Güvenebilecekleri tek güç olan ürdün krallığı dahi, çatışmalarda filistin’den ürdün lehine toprak koparmaya çalışıp, amerikalılar ve museviler ile pazarlığa oturuyordu. Ve aslında israil’in fiilen kurulmasından bir sene önce yaşanan çatışmalarda araplar’ın hedefi bölgedeki museviler’den tamamen kurtulmakken, museviler’in hedefi, bulundukları yerleri korumaktı. Bir anda bütün filistin’e hakim olmaları, ortada olmayan bir hedefti..

Bu “denge eksikliği” ve “batının oyuncağı olduk” bakış açısı, aslında, büyün ortadoğu’da kısım kısım duyulan bir histir.

Bir de, aşağıya bir kadın bırakıyorum.
Madawi el rasheed. Bu kadın, suudiler 1921’de iktidarı ele geçirmeseydi, şu anda arabistan kraliçesi olacaktı. Ve an itibariyle ingiltere’de profesörlük yapıyor. Suudi yönetiminin korkusu bu hanım oluyor. Kendi tahtını bu kadar tartışmalı gören biri, tabii ki, osmanlı’dan, türk’ten, türk’ü hatırlatan her şeyden de korkar.hele de, sen gidip adamın karşı kıyısındaki somali’de üs kuruyorsun, etiyopya’da devasa bir baraj yapıyorsun, sudan’da bilmem ne yapıyorsun. Kendi açılarından adamlar haklı…

görsel
güncel Önemli Başlıklar