bugün

100 dönüm yer alıp kasaba kurmak

olay kendini idame ettiren bir kasaba ise olmaz.
her bir kasaba merkezinin bir kaç bin dönümlük bir genişliği vardır. yani o kasabanın geçimini sağlayan arazilerle.
diyelim senin sadece 100 dönümün var ve kasaba kuracaksın.
kurulur paşam neden kurulmasın.
kasabaya bir konsept koymak gerekir. mesela silikon vadisi gibi silikon kasabası.
kasabanın eğitim düzeyine göre:

sanayi kasabası kurabilirsin: büyük şehirlerin parça işlerini yapan bir merkez olabilir. otomotiv parça montajı gibi, tekstil son ya da ilk kesim merkezi gibi...

biraz daha eğitim seviyesini yükseltip bir parça üretim merkezi yapabilrisin. spesifik olarak belirli parçaların üretildiği torna tesviye odaklı ya da tarım makinası üretimi odaklı bir kasaban olabilir.
çinde bunun örnekleri var. mesela bir saat için pili bir kesim dişlileri bir kesim ekranları bir kesim kordonları da bir kesim montajlayarak tüm kasabada birçok ürünün parçaları ile son montajı yapılır. fordist geleneksel bir üretim hattın olur.

diyelim güzel öz sermayeniz yok ama ileriye dönük olarak google kadar olmasa da yazılım ya da teknoloji alanında ilerleme potansiyeliniz var. o zaman silikon vadisi olmasa da silikon yokuşu ya da silikon düzlüğü falan kurabilirsiniz.

yapılması çok zor bir durum değildir. ülkemizde koruma alanı olmayan ve kiralamaya uygun bir çok ormanlık ve dağlık alan var. hatta güzel bir sermayeniz varsa 50 100 yılığına bir ormanı ya da dağı kiralayarak prefabrik modern evlerle çok güzel bir kasaba kurabilirsiniz.

neyse çok ütopyatik konuştuk. hadi güle güle.