bugün

tidal

piyasa da belli başlı bazı stream servisleri dolaşıyor değil mi? işte spo, yt music, deezer falan işte. fakat bugün, bu klasiklerden bahsetmeyip, stream servislerinin geldiği son nokta olan 'tidal'a yakından bakacağız.

tanım

2014 yılında, aspiro denen şahıs veya kurumun hayata geçirdiği bir müzik stream servisidir. fakat sonradan, jay-z tarafından 2015 yılında satın alınmıştır.

işlevi

görsel

tidal'da, tıpkı spotify ve muadilleri gibi müzik stream servisidir. fakat tidal'ın sunmuş olduğu olağanüstü özelliklerle, diğer tüm servislerden kendini ayırmaktadır. peki nedir bu sözünü ettiğimiz ayrıcalık? elbette kayıpsız müzik. olay çok basit arkadaşlar. tidal, kullanıcılarına kayıpsız (flac) müzik dinlemelerine olanak sağlıyor. şarkıyı açtığınız sırada, sağ üst köşede bulunan stream kalitesini, abonelik türüne göre dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. 4 ayrı stream kalitesi bulunmaktadır. sırasıyla; normal, yüksek, hi-fi ve master. normal seçeneği, düşük bağlantılı ve kısıtlı veri bağlantıları için tercih edilirken, yüksek seçeneği ise spotify'ın çalabildiği en yüksek kaliteyi vaadetmektedir. hi-fi ve master olayı apayrı dünya zaten. genelde tüm şarkılarda seçebileceğiniz en üst seçenek 'hi-fi- olacaktır. çünkü dinlemeyi amaçladığınız her şarkı, master kalitesinde yüklenmiyor. ama elbette hi-fi seçeneği ile 320kpbs'in üzerine çıkabilmeniz mümkün. master seçeneği, master destekleyen şarkılarda seçilebilmektedir. zaten bir şarkı master olarak yüklendiyse,yan kısmında 'm' harfi ile şarkının 'master' kalitesinde olduğu anlaşılmış oluyor. bu da demek oluyor ki, bu şarkıyla 1411kbps, veya da 9216kbps ile, bir ses dosyasının çıkabildiği en üst kaliteye çıkmış oluyorsunuz.

kayıpsız müzik herkese göre değil

evet, kayıpsız müzik herkese göre değil. hayatı boyunca mp3 dinleyip flac'ın ne olduğunu bilmeyen insanları bir kenara bırakalım, bu tip sesleri dinleyebilmek için, sahip olmanız gereken tek şeyler telefon ve kulaklık değildir arkadaşlar. üst düzey ses kartları, ve harici olarak kullanılabilen bir ses amfisi almalısınız. yoksa normal donanımlarla pek bir şey anlamazsınız. ama bu tip ekipmanlar, inanılmaz derece de cep yakacaktır. çünkü bunlar pahalı ekipmanlar, ve hayatında sadece müslüm baba, ferdi tayfur, veya da türkçe diğer şarkılar dinlemiş standart dinleyici, zaten bu tip ekipmanlara gerek duymaz. o insanın ihtiyacı olan şeyler, 5tl'lik kulaklık ve 192kpbs mp3 dosyası. fakat elektronik müzikle iç içe olan, ses kalitesine önem veren, profesyonel ve aktif dinleyici olan birisine kesinlikle hitap etmektedir. müziğin derinliklerine inip, müzikten aldığı zevkin 1000 katını alıp, orgazmın dibine vurmak ister. ama dediğim gibi, kayıpsız müzik dinlemek için olağanüstü bir bütçe ayırmalısınız. ayrıca kulaklığa da, standartların ötesinde bir bütçe ayırmalısınız. en kötü 1500-2000tl arası değişen, hi-res ses deneyimi sunan profesyonel kulaklıklar tercih etmelisiniz.

kütüphane

tidal'ın kütüphanesi, özellikle türkçe şarkı dinlemek isteyenler için oldukça kısıtlı arkadaşlar. ben sürekli yabancı şarkı dinlediğim için, 1-2 şarkı dışında bir problem yaşamadım. zaten 3-5 tane türkçe şarkı dinlediğim için, onlarla da sorun yaşamadım. tidal'da bulunuyordu. ama yabancı şarkı ağırlıklı bir stream servisi tidal.

arama algoritması

arama algoritması, tek bir minnak cümle ile 'bok gibi' arkadaşlar. cidden çok kötü yani, bir şarkıyı aramak için tüm sanatçıyı, şarkının ismini eksik harf olmamaksızın yazmayı bir kenara bırakalım, tidal'da bulunmasına rağmen eksiksiz arama yapıldığında o şarkısının çıkmaması gibi kronik sorunlar da bulundurmaktadır. kesinlikle geliştirilmeli. yoksa arama konusunda, bu servis kesinlikle kullanıcılarının kâbusu olacaktır.

keşfettirme

tek kelime ile muazzam. aktif olarak 2 haftadır kullanmaktayım, var olan şarkılarımın devamı alan radyo silsilesinde, bir çok tarzıma uygun şarkı keşfettirmiştir. dinlediğiniz şarkılardan yola çıkarak, sürekli olarak size hitap edebilen şarkılara nokta atışı yapıp, tidal'dan ve şarkılardan aldığınız zevki 2 katına çıkarmaktadır. aynı tarzda farklı şarkılar önermesini bir kenara bırakalım, sıkça dinlediğiniz sanatçıların farklı şarkılarını da önerip, müzik keşfetme eyleminizi tamamen kusursuz icra ettiriyor. ne diyebilirim ki, bu konuda tek kelime ile 'kusursuzsun' tidal.

görsellik

görselliğine de diyecek tek kelime yok. kesinlikle var olan tüm detay, çok iyi bir şekilde işlenmiş.

görsel

iyice sezin, gözlerinizde ve beyninizde yoğurun, ona göre bir sonuca varın. bu konuda söyleyebileceğim fazla bir şey var mı? bence yok.

abonelik

görsel

öncelikle ilk 1 ay deneme ile ücretsiz, ardından da abonelik devam ederse belli bir miktar ücretlidir.
genel olarak 2 abonelik türü bulunmaktadır. premium ve hi-fi. premium, 10tl ile sadece 'yüksek' seçeneğini seçebilmeye olanak sağlıyor. yani demek oluyor ki, bu abonelik türü ile kayıpsız müzik dinlemek mümkün değil. ama spotify'ın sunabildiği en yüksek kaliteyi, sadece 10tl'ye vaadediyor orası apayrı konu. hi-fi tarafına baktığımızda, aylık 20tl ile, bir şarkının sunabildiği en yüksek kaliteyi vaadediyor. yani master dediğimiz olayı, bu abonelik türü ile gerçekleştiriyoruz. ayrıca öğrenci ve aile üyeliği de bulunmaktadır. girin sitesine araştırın. şimdi ufacık bir kıyaslama yapalım. üniversite öğrencisi değilsiniz, ve spotify kullanmak istiyorsunuz. aile olayına girmek istemiyorsunuz, normal üyelik almak istiyorsunuz. 18tl gibi devasa paralar ödemek zorundasınız. hem de 320kpbs mp3'e. çıldırmış olmalısınız. ulan kütüphaneyi bir kenara bırakalım, ki ben bu konuda hiç sorun yaşamadım. tidal, bu kaliteyi sadece 10tl'ye vaadediyor. bu da demek oluyor ki, tidal sadece profesyonel dinleyiciye hitap etmiyor. fiyatı da çok çok uygun. şimdi vaziyet buyken, ben neden gidip de spotify çöpüne 18tl verip de mp3 dinleyeyim? ki onu da geçtim, tidal'ın kayıpsız müziği vaadeden hi-fi üyeliği de, sadece 20tl. insanın içinde ister istemez şu zihniyet oluşuyor;

20tl ile kayıpsız müzik dinlemek varken, neden spotify'a 18tl vereyim ki? gibi gibi.
seçim hakkı sadece kullanıcıya ait. elbette isteyen istediği servise para bayılır, ama bütçesi kısıtlı olan insanın, tidal'ın sunduğu uygun fiyatla, ister istemez kafası karışabiliyor insanın.

kullanılabilirlik ve optimizasyon

kullanılabilirlik okey de, optimizasyon da ciddi ciddi sıkıntıların olduğu kanaatindeyim. devasa şarj tüketiyor. bilmiyorum bu tüketim, direkt olarak stream kalitesiyle alâkalı mıdır ama, ciddi ciddi sömürüyor. hatta bir ara pil kullanım seviyesine baktığımda, sadece arkaplanda %33 oranlarında tüketim yaptığını gördüm. ne yapıyorsun sen a*ınakoyayım ya canlı orkestra mı izletiyorsun bana? alt tarafı arkada müzik çalıyorsun yani senin olayın ney anlamadım. stream kalitesiyle bir bağlantısı olabilir, ama kesinlikle optimizasyon problemleri boy gösteriyor. ara ara uygulamanın çökmesine değinmek bile istemem. tam anlamıyla rezalet.

son sözler

eşit oranda olumsuz, ve eşit oranda olumlu yönler barındıran stream servisidir tidal. uygun fiyata hem kayıpsız müzik, hem de normal kalitede müzik dinleyebildiğiniz bir servis. tüm bu olumsuz yönlerini bir kenara bırakırsanız, kesinlikle kullanılmaya değer bir servistir.