bugün

kuduz aşısı

gerekliyse hayat kurtaran ancak sinir sistemini yoran aşı.

türkiye'de uzun zamandır kedi-köpek gibi insanlara yakın hayvanlardan kuduz bulaşmadığı söyleniyor. ancak tedbir amaçlı olarak; bir kedi ya da köpek size bir şekilde zarar verdiyse ve hayvanı gözlemleyebileceğiniz bir çevredeyseniz (kendi mahalleniz, iş yeri yakınınız vs.) hastaneye koşmayın, hayvanı takip edin. 10 günün sonunda hayvan öldüyse/bulamıyorsanız hastaneye ışınlanın.
ölümü herhangi bir sebep olsa bile riske girmeyin.

eğer 10 gün sonra ölmemişse aşıya gerek yoktur. bahsi geçen hayvan vahşiyse (domuz, yarasa vs.) direkt hastaneye gidin ve aşı olun.

dükkana gelip giden kedilerimiz var. bir gün birinin ağzını yemeye çalıştığım sırada, sokaktan hızla motosiklet geçti. hayvan ürktü, e suratım da yakınında... tırnağı gözümü çizdi...
irise denk gelmedi ama görüşüm bulanıklaştı bir kaç saniyeliğine. sonra iyice kötüleşince (sulanma ve bulanık görme) acile gittik. beyaz kısımda hasar bırakmış, bariz ama küçük bir çizik vardı. doktor hayvanı tanıyorsanız izleyin eğer ölmezse aşı vurulmayın çok hafif bir ilaç değil o yüzden zorlanırsınız demişti.
kedi hâlâ yaşıyor. ben hâlâ ağzını yemeğe çalışıyorum. sokakta hiç görmediğim kedilerin üstlerine "nabeeeer" diye atlamaya da devam ediyorum. köpekler de nasiplerini alıyor.

yine de; kuduz korkunç bir hastalık olduğu için dikkatli davranmak gerekir. benim gibi her kediyi/köpeği yutmaya çalışmayınız efendim.
güncel Önemli Başlıklar