bugün

araba alırken dikkat edilecekler

Kaporta ve mekanik olarak iki başlık altında incelemek gerekir.

Kaporta kısmı en kolayıdır. Dıştan kaporta parçalarından biri daha mat veya parlak ahengi bozan şekilde pütürlü veya diğer parçalarla uyuşmayan şekilde düzgün görünüyorsa, renk tonu farklıysa gözünüz aydın boyalı bir parça var(Fransız grubunun ön çamurlukları istisnadır, bu parçalar plastik olduğundan yıllara bağlı olarak güneşe bağlı renk değiştirmeler sac yüzeylerden daha bariz olarak farklı görünür. Şüpheli kaporta parçasının iç taraftaki somunlarının köşelerinde anahtar izine bağlı ezilmeler varsa ve kaportanın görünmeyen yerini kazıdığınızda astardan farklı bir renk çıkıyorsa nur topu gibi değişik bir parçanız var demektir. Aynı şekilde şasenin iç tarafında orjinalle uyuşmayan silikon ve punto izleri de aranmalı, kaput altındaki şase demirlerinin düzgün olup olmadığı, buradaki her bir vida, civata ve somunun sökülüp sökülmediği ve silikon macun izleri, punto izleri mutlaka kontrol edilmelidir.

Mekanik yönden değerlendirilecek en önemli parça motor ve şanzımandır. Soğuk motorda rölanti dalgalanmaları ve titremeler. Conta kaçağından tutun Trigerin miadını doldurmuş olmasına pek çok ciddi soruna işaret eder. Yine aynı şekilde rölanti devrine bağlı gösterge ışığı dalgalanmaları akü, şarj dinamosu gibi parçaların değişmesini gerektirir. Yağ çubuğunda hareli görüntü varsa conta arasından motora su kaçıyordur. Yine soğutma suyunda yağ kalıntısı varsa aynı problem var demektir. Çalışan Motor kapağı açıldığında dışarıya yağ püskürtüyorsa motor üflüyordur. Egsoz rengi siyahsa yakıta yağ karışıyordur. Susturucu delinmiştir vs.

Manuel şanzımanda tüm vites geçişleri rahat ve sarsıntısız olmalıdır. Kışın soğuk havalarda manuel vites özellikle 1. 3. 5 veya 2. 4 gibi sıralı viteslere geçmekte zorlanıyorsa şanzıman yağı keçeleşmiş ve değişmesi gerekiyor demektir. Yazın ise sıcaklığa bağlı yağ incelmesine bağlı olarak vitesler cayırtılı geçiyorsa yine akla ilk şanzıman yağı gelmelidir. Çoğu yetkili servis şanzıman yağını uygun nitelik ve miktarda değişmediğinden ve şanzıman beynini yeniden güncellemediğinden sensör ve beyin arızasına varan sorunlara sebep olur.

Otomatik şanzımanlarda dikkat edilecek en büyük husus ise yine 1.3.5 ve 2.4 gibi sıralı viteslere değişken hızlarda geçerken şanzımanın aynı tepkiyi verip veremediğidir. Eğer araç vites yükseltip veya düşürüp gaz fren tepkimesine bağlı olarak uygun vitese geçmekte zorlanıyorsa tabiri caizse kafası karışıyorsa(dsg veya edc şanzımanlarda çok olur) şanzıman beyni ömrünü dolduruyor demektir.

Yürüyende dikkat edilecek en önemli konu tekerleğin çamurluk hizasının kontrolüdür. Şöyle ki çamurlukla tekerlek arası parmak sokularak ölçülür. Karşılıklı tekerlerin çamurluğa mesafesinin aynı olması gerekir. 0,5 cm fark bile kabul edilemez. Eğer sol arka tekerle çamurluk arasına 3 parmak, sağ arka tekerle çamurluk arasında 4 parmak sığıyorsa sol arka teker en az 1,5 cm geride demektir. Bu durumda o arabaya direk pert gözüyle bakın. Çukur ve kasislerden geçerken rutin sarsıntıdan başka her türlü ses amortisor sorunlarına işaret eder, dikkat edin!

Yine arabanın fren gaz tepkimeleri de önemlidir. Eğer fren Ciyak ciyak ötüyosa, rampada kalkışlarda bayat balık kokusu gibi bir koku geliyorsa fren ve debriyaj balataları son deminde demektir. Gaz yemiyorsa yakıt pompası, bujiler, distribütör vs pek çok parça arızalı olabilir.

Göstergeler tam çalışır olmalıdır. Km sayacı atmalı, yakıt, hız, devir ve hararet göstergesi sağlıklı çalışmalıdır.

Bunların haricinde evrak üstünden de değerlendirilmesi gereken önemli konular var. Aracın muayene veya servise girdiği zamanki kilometresi güncel kilometresiyle uyumlu mu, satıcı kaçıncı sahibi, ne kadar zaman kullanmış, satıcının elinde vekalet varsa ruhsat sahibi niye vekalet vermiş bunlar kağıt üzerinden mutlaka değerlendirilmesi gereken konular!