hakimleri halkın seçmesi gerekliliği

Türkiye nin kronik sorunu bağımsız yargı. Hakimlerin bağımsız olması onları halkın seçmesi ile olur. En az 10 yıllık avukatlık yapma şartı ile her hukukçuya aday olma hakkı verilsin. O yörenin halkı ise oy kullanarak seçsin.

Misal Ankara adliyesine 500 hakim mi lazım. 5000 aday çarşaf liste halinde seçime girer. ilk 500 e giren hakim olur. Kendi aralarında yapılan seçim ile komisyon başkanı seçilir. Komisyon başkanı hakimlerin mahkemelerini belirler.

ilçelerde de bu uygulama yapılır. Halk kendi hakiminin tarafsızlığını kendi kontrol eder. Bir sonraki seçim gerekirse oy vermez.

Teknik bilgi denmiş. 10 yıl avukatlık yapacak. Ayrıca vermiş oldukları kararlar doğrudan kendisini ilgilendirecek. Yani tazminat hakkı vs. 4-5 sene sonra seçimi kaybederse verdiği kararlar ile yüzyüze gelecek.

Birisi halkın cahilliğini dem vurmuş. O zaman hiçbir parti seçime girmesin amk. Sadece hakimler değil. Emniyet teşkilatı ve üniversite rektör ve dekanları da böyle seçilmeli. Üniversite öğrencisi oy verip dekanını seçecek. Var mı bundan daha iyi demokrasi.

Ulan kanun diye birşey var. Hakimin zaten vereceği ceza ve yaptırım belli. Mesele siyasi davaların önüne geçmek.