bugün

tarihselci kuran anlayışı

aslında bütün müslümanların kabul ettiği kuran anlayışıdır.

örneğin mevzu kölelik kurumu olunca derler ki "efendim aslında islam köleliği kademe kademe kaldırma amacında olup bla bla..."

konumuz islam'ın gerçekten böyle bir amacı olup olmadığı değil. zorlama yorumlar dışında kuran'da bu iddiaya destek verecek tek bir ayet bile olmadığı halde diyelim ki öyle olsun. bu iddiaya katıldığınız anda tarihselci olmuşsunuz demektir. yani kuran'ın ilgili ayetlerini, peygamberin ve sahabelerinin uygulamalarını sadece tarihin o dönemi için geçerli kabul edip, bugün için geçersiz kabul etmişsiniz demektir.

örnekleyelim: diyelim ki bir islam ülkesinin başındasınız. bugünlerde pek mümkün değil ama diyelim ki ordunuz da kafir ordularına galip geldi, savaşarak şehirlerini ele geçirdiniz. kuran'a, peygamberin ve sahabelerinin uygulamalarına uygun olarak, askerlerinizi ele geçirdiğiniz insanları köle yapmasına (kuran'a göre beşte biri devletin, kalanı askerlerin) izin verecek misiniz, yoksa engel mi olacaksınız? engel olacaksanız hangi hakla? ganimetlerin nasıl paylaşılacağı kuran'da belirtilmiştir. kölelerden yararlanılmasına hem kuran, hem de sünnet izin vermiştir. bu durumda neye dayanarak askerlerinize hakları olanı ve kendilerine helal olanı haram kılacaksınız?

hiç bıdı bıdıya gerek yok. ya kuran'daki ruhsata, paylaşım kurallarına ve peygamberin sünnetine uyarak izin verirsiniz ya da "onlar o zaman için geçerliydi" diyerek izin vermezsiniz. başka yol yok.

bir kaç ışid kafalı manyak dışında müslümanların kahir ekseriyetinin hangi yolu tutacağı bellidir.... sadece kölelik üzerinden bir örnek verdim. daha da uzatmamak için başka örnek vermeyeceğim şimdilik.

burada zurnanın zırt dediği yere geliyoruz: müslümanların hemen hepsi işlerine geldiğinde ya da şartlar zorladığında tarihselci oldukları halde, içlerindeki cesur bazıları dışında hiçbiri tarihselci olduğunu kabul etmez. hoş, kahir ekseriyeti tarihselcilik nedir onu da bilmez ya, neyse...

neden kabul etmezler? çünkü uygulamada hep böyle yapıyor olsalar bile, tarihselcilik kapısı, adı konarak, resmen bir kere açıldı mı nereye varacağı belli olmaz. şimdi örneklemek istemediğim çok sayıda uygulama "o zamanın şartları için geçerliydi" denerek terk edilebilir...

sözümü bir yere bağlayacak, aklımca bir çözüm uyduracak değilim. sorun sizin sorununuzdur, ben sadece farkında olmayanların farkına varmasını istedim, o kadar...