bugün

kuranda altın oran

Köleliği yasaklamamış diye eleştirilen kitapta biri yalan yere yemin ettiğinde, hata ile adam öldürdüğünde, bilinçli çocuk düşürdüğünde falan köle Azad etmek zorunda, bunun yanında kazanılmış savaşlar sonunda edinilen esirler için ilk olarak yenilmiş olan düşman devletten fidye istenir ve karşılığında esirler serbest bırakılır, bir şekilde fidye alınamazsa eğer karşılıksız serbest bırakılır ve dolayısıyla topluma yeni köle kazandırılmış olmaz.

Ve bu kitap insanlığa bildirildiğinde toplumun 3'te biri hiçbir malı mülkü, kalacak yeri olmayan kölelerden oluşuyordu. Kölelik toplumun genlerine işlemişti.

Kölelik bir anda yasaklansaydı eğer bir ülkenin 3'te biri parasız pulsuz hiç kimsesi olmadan ortada kalacaktı muhtemelen.

Bunun yerine köleliğin bitmesi yolunda bariz bir teşvik vardır. En büyük teşvik de toplumun genelini oluşturan fakir kesime evlenmek için köleleri seçmeleri yolunda tavsiye ayetlerdir.

Tabi bunu böyle görmek için önyargısız olmak kalın kafalı olmamak gerekiyor. Dünya hep 2019 yılındaymış gibi gerzekçe düşünmemek gerekiyor.