bugün

kadın erkek eşit değildir

cinsiyete yüklenen roller önemlidir. bunlar kadın olmanın gereği şunlar erkek olmanın gereği diye cinsiyete göre çok katı bir profil çizdiler. buna uymayanları hastalıklı olarak gösterip bir nevi baskı altında erkek veya kadın olmanın yasasını direttiler. oysa şöyle bir toplumlara bakarsak en ileri toplumlarda bile kimse tamamen tatmin olmuş değil. o zaman bu rollerin ne olduğu, nasıl yorumlanması gerektiği ve dağıtımın nasıl olacağı cidden büyük problemdir.
kimse bu iki cins birbirinin kopyasıdır demiyor fakat cinsiyete yönelik bu sert tavır doğru mu? bizim yüzde kaçımız cinsiyet yüzde kaçımız insan?
önemli olan bu. oysa cinsiyetçi bakışı bu denli farkında olup salt bunlar üzerinden rol dağıtmak yerine, insan olan paydamızı temel alıp pay dağıtmak daha tatmin edici olur çünkü bunda birbirimize benzeyen daha çok yan buluruz. böylece sen şu cinsiyettensin o halde böyle olmalısın, sen bu cinsiyettensin o halde şöyle olmalısın diye bir dayatma ortadan kalkar.
cinsiyetleri tabi ki inkar etmiyorum, bunların belli kalıpsal olarak farklılıklara neden olduğunu da farkındayım, biyolojik olarak aynı da değiliz ancak bu biyolojiyi kıstas alıp her şeyi buna göre belirlemek saçma.
ayrıca nesnel olarak dünyaya bakarsak kimse belli sebeplerden dolayı birbirine eşit değil. bu eşitsizliği hedef alıp başkasına üstünlük kurmaksa gaye, cinsiyetçilik de olur, ırkçılık da olur, emperyalizm de olur. sonuçta aşağı ırk, aşağı cinsiyet, aşağı toplum, aşağı insan, aşağı din, aşağı mezhep falan filan değip her insan farklığı aşağılık olarak görüp kendini üstte getirebilir.

o halde insanlığı hedef almak, insanca açıklama getirmek her şeyin anahtarı olabilir. roller bunun üzerinden dağıtılıp kadın erkek birlikteliği daha verimli hale de getirilebilir. ama kim yapar bilemem.
güncel Önemli Başlıklar