bugün

21 inci yüzyılda hala kara çarşaf giyen kadın

kadinin varligini yuzyillardir kadin zihninin icerisine nufuz ederek sindirmeye cali$an erkek hegemonyasinin, 'ama bu onlarin tercihi kiii' diyerek me$rula$tirmaya cali$tirdigi, yillardir suregelen 2. sinif insanlik $artlari altinda ezilmi$ligini kabul etmek durumunda birakilan kadindir.

peygamberinin bile onlarca kadina sahip oldugu bir din tarafindan da, bu kadinin car$afi kendi iradesiyle giydigi son raddede gosterilmeye cali$ilmaktadir. uzucu olan da budur, turban'in bir ozgurluk oldugu parodisini savunurken, o insanlarin zihinsel fonksiyonlarinin ne gibi etmenler tarafindan baskilandigini bilememektir, ya da gormezden gelmektir.

evet, turban insanin bir tercihi olmalidir. ancak, bu tercihin surkulase edilebilirligi goz onunde bulunduruldugu surece, turban takan kadin ozgur bir birey olarak degerlendirilemeyecektir. ve yine ne yazik ki, evde karisi bula$iklari ve ev i$lerini yaparken gobegini ka$iyarak televizyon izleyecek veya izlemekte olan arkada$lar, insanca ve e$itce ya$ama hakki bulunmayan bu turbanli insanlarimizin turban takma haklarini savunacaklardir.

kadin ozgurlukleri, birtakim gerici zihniyetlerin e$itlik kisvesi altinda attiklari cigliklarla engellenemez. velev ki, bu insanlar diger ideolojileri/haklari ve du$unceleri savunurken, pek bir yava$ ve saygisiz davranirlar, sonrasinda da kendilerine mutlak saygi gosterilmesini beklerler.

tabii.
(bkz: virginia woolf)