bugün

minimalist dekorasyon vs otogar tipi dekorasyon

otogar tipi dekorasyonu ben buldum. müsaade edin arz ve izah etmeğe çalışayım efendim.

minimalist dekorasyon, esasen, ilk defa 1963 yılında hitoshi minimal tarafından ortaya konmuştur. fakat o çağda anlaşılmayan hitoshi, "amk fakiri. tüm parayı karıya kıza basacam die serveti tükettin, sosyetede yerini kaybetmemek için böyle yarrak yarrak icatlar çıkarıyorsun" gibi tepkilerle karşılaştıktan sonra cemiyetten dışlanmıştır ve dekorasyona küsmüştür.

neden sonra 1990larda uzak doğuda tekrar trand olan minimalist dekorasyonun o zamanki rakibi fenk şuiye göre ev dekorlama olmuştur. evet, ev dekorlama.

bu iki akım öyle gündem olmuş, kendilerine öyle takipçi edinmişlerdir ki, uzak doğu kahvelerinde, sokaklarında huzur kalmamış, insanlar ev dekorlama üzerinden birbirlerine girmişlerdir. evet, ısrarla ev dekorlama.

minimalist dekorasyonun tarihi gelişimi ve üstad hitoshinin başına gelen üzücü olayların izahının ardından ülkemizdeki durumu irdelemek, kanımca, versusun kazanını bellemek açısından hayati durumdadır.

minimalist dekorasyonun, özellikle son 10 yılda ülkemizde rağbet gören bir ev dekorlama çeşidi olmuştur. bunun 2 sebebi vardır:

1) otogar tipi dekorasyonu kanıksayan annelerimizin zulmünden bıkan insanlar büyümüş, ev sahibi olmaya başlamışlardır. peki otogar tipi dekorasyon nedir? efendim bu ev dekorlama çeşidinin ana arteri, can damarı, salonlardır. salonlarımız.. misafir haricinde oturamadığımız, annelerimiz tarafından ne bulunduysa alınan, tıklım tıkış, adım atacak yer olmayan o salonlar.. hemen herkesin kabusu olan bu zevke tepki olarak minimalist dekorasyon son yıllarda ülkeye damgasını vurmuştur.

2) fakirlik. aslında rahmetli hitoshi getirilen eleştiriler, o denli de mesnetsiz değildi. zira sadelik, nitelik anlamında olmasa bile nicelik anlamında bir azlığı dolayısıyla da ucuzluğu ifade edebilir. melisin evine misafir olalım:

kutay: vayy melis ev çok iyi olmuş abi ya.

melis: yhhaa teşekkürler kuti. minimalist takılıyorum be tatlış. ne öyle her yer tıklım tıkış. ne var biliyor musun? evde ihtiyacım olmayan hiçbir şey yok. anlıyoğ musun? hiçbir şey.

kutay: ya melis yalarım amk ya. valla ne güzel konuşuyosun. aynen aynen melis. ihtiyaç diyorsun tabi. dekorasyonun ne kadar dik ve sıkı be melis.

efendim diyaloğun son kısmını görmezden gelelim. lütfen. insan gibi rica ediyorum.

gördüğünüz gibi, hem tarihsel süreci hem de alt yapısını anlatmakla ortaya koyduğumuz üzere, otogar tipi dekorasyon karşısında minimalist dekorasyon kısa ve orta vadede kazanacaktır. bu ev dekorlama tipini hayatımıza kazandıran üstad hitoshiyi saygı, özlem ve minnetle anıyoruz efendim. hala okuyor musun yavrum? hayatından kaç dakka gitti piyuuu. not: ev dekorlama lafı çok iyi değil mi babako?