bugün

hicbir sey olamadim bari marksist olayim

Eskilerin " Hiçbir şey olamazsan bari bir öğretmen ol " sözünün kötü bir klonudur. Mantık aynı mantıktır. Cahilanedir çünkü marksizm bir meslek değildir. Okuma yazma bilen herkes marksist teoriler hakkında cilt cilt kitap okuyup konu hakkında kendilerini bilgilendirebilir. Ancak bu sözüm ona her sözünün arasına marksizme bir küfür sıkıştıran ya da marksizmin iktisadi paradigmalarını bilinçli bir şekilde tahrif eden Engin Ardınç ve Baskın Oran aydınlığından öteye geçmeyecektir. Zira Marksizmin iktisadi paradigmaları , ilkokul çağında ilk temel 100 eser gibi okunup bir kenara atılacak ve kapitalizmin krizlerinde bir emniyet subabı olarak " keynesçi " çıkarımlarla faydacı bir şekilde kullanılabilecek türden basit ve bilimdışı değildir. Evet günümüzde burjuvazinin her iktisatçısı kapitalizmin refahı ve sürdürülebilir yalanları doğrultusunda bir marksistir. Zira bu tahrif ve çarpıtmanın ötesinde saklı bir korku kendilerini sistemin sonunun bir teorisi olan marksizme karşı bilgili olmaya zorlamıştır. Marksizm ise zaten kapitalizmin eleştirisi üzerine ingiliz ekonomi-politiği ve fransız sosyoloji çerçevesinde şekillendirilmiş komünizmin el kitabı düşünceleridir. Bu bakımdan marksizm kapitalizmin iyi bir tahlilidir. Görüldüğü gibi marksizm ile liberalizm-kapitalizm arasındaki ilişki bilimsel - diyalektikken , kapitalizm ile marksizm arasındaki ilişki sınırları belirsiz bilimdışı amorf bir pragmatizmdir.
Bu bakımdan bir burjuva ideoloğunun ya da iktisatçısının marksizmi iyi bilmesinden daha normal bir şey yoktur. Ancak kesinlikle marksist değildir. Zira marksizm eksiktir. Marksizm salt ekonomi-politika üzerine dayalı bir kapitalizm eleştirisidir. Marksizmi gerçek anlamda devrimci kılan leninizmdir. Bunun sentezi de marksist-leninizmdir. Meselenin özü de zaten burada yatar. Karl Marx elbette teorinin mutlaka eyleme dönüştürülmesi konusunda sayısız yazı kaleme almış ve kitaplarında bunu öğütlemiştir. Ne tekim Lenin de tarihsel misyonunu en verimli bir şekilde sovyet halkı ile birlikte yerine getirmiştir ve teorinin doğruluğu kısmen de olsa kanıtlanmıştır.

Kısacası herkes marksist olabilir. Ancak mesele marksist-leninist olabilmekten geçer. Devrimci teoriyi pratik edebilendir. Kalkıp da burjuvazi ideologları/iktisatçıları gibi kapitalizmin ve lenin'in geniş tasvirini yaptığı emperyalizmin krizlerini marksizmin en yaygın tahrifatı " keynesçilik " çıkarımları ile " Marksizmi yeniden keşfediyoruz " söylemleriyle televizyon ekranlarında içi boş soyut ve bilimdışı safsatalar olarak insanlara yutturmaya çalışmak olsa olsa şark kurnazlığıdır. Ve zaten buradaki amaç da " marksizm " üzerinden para götürmektir. Çıkarın beni televizyona bak nasıl şakırdayacağım bülbül gibi.*
güncel Önemli Başlıklar