bugün

amerika finansal krizinin etkileri

"esas dalgayı hemen hissetmeyebiliriz, ama abd krizin dalgalarını küçük ekonomilere atmaya çalışacak. sermaye içinde büyük miktarda paralar el değiştirirken, büyüklerden küçüklere aktarım azalacak. ama kriz yine emekçilerin iş güvencesi, ücretleri ve çalışma koşullarını baskılamak için bahane olarak kullanılacak.

türkiye'de ücretler zaten hiçbir zaman iyi olmadı. ama yine kriz bahane edilerek emekçiler düşük ücretlerle, karşılığını almadan uzun ve fazla sürelerde çalışmaya zorlanabilir. çalışma koşulları kötüleşebilir.

1994 ve 2001 krizlerinde yaşananlar tekrarlanmamalı. kriz, toplu iş sözleşmesi imzalamamanın, kötü koşulların meşrulaştırmanın aracı olarak kullanılacak. buna izin verilmemeli.

emekçilerin bu krizlerde hiçbir sorumluluğu yok. kapitalizm 40 yıldır içsel çelişkilerini krizlerle atlatmaya çalışıyor, ama hâlâ yapamadı. bedelini her seferinde halklar, emekçiler ödedi. sendikaların krizin yükünün emekçilerin üstüne yıkılmasına izin vermemesi gerekiyor. bunun için de toplum kesimlerine bu krizde sorumlulukları olmadığını anlatmalılar."

(bkz: özgür müftüoğlu)