bugün

türkler orta asyadan neden kaçtı

Iklim.

Tarihteki en savaşçı ve en çok yayılmış 5 millet var. Hepsi iklim koşullarının sertliği sayesinde çok iyi savaşçılara dönüşmüşler ve hepsi yine aynı iklim koşulları yüzünden anavatanlarından göç etmiş ya da büyük fetihlerle büyük devletler kurmuşlardır. Kuzeyliler(norveç danimarka gibi iskandinav halkları) dünyanın pek çok yerine yayılmıştır sicilyada ve tunusta bile izleri var. Sen kalk buzul örtüsünden çöle gel. Zevkine gelmediler tabii. Yunanlar. Yunan dediysek atinadaki gayler değil. Yunanistanın kuzryindeki makedonyanın sert iklimi yüzünden yayılma ihtiyacı duyan makedonlar. Türkler moğollar gibi orta asya step iklimindeki halklar. Onlar da daha verimli daha uyumlu topraklar için yayıldılar. Germenler. Germen dediysem bilen bilir m.ö 2800 yani frenk ulusu içinden çıkmadan önceki germenler. Yani te ebesinin hörekesi zamanındakiler. Günümüz litvanya polonya topraklarının sikko iklimi yüzünden batıya göçerek ortaçağın en büyük güçlerinden ikisini oluşturmuşlar. Ve tabii araplar. Her me kadar ticaretleri kuvvetli olsa da tüccarların anlattıkları iştah kabartmış olacak ki arap yarımadasından kalkıp mısıra sicilyaya sardinyaya iberyaya hatta baktriyaya ve anadoluya yayılmışlar.

Şimdi "kaçtı" kelimesini kullanan orospu evladına laf anlatacak değilim anlamaz. Size soruyorum ahali: berbat bi çölde, stepte, sıra dağlarda, bataklık diyarında ya da buzul örtüsünde yaşıyor olsanız bir de bu koşullar toplumumuzdaki tüm erkekleri iyice dayanıklı hale getirmiş olsa ve yakın coğrafyalardaki temiz hava kısa kışlar verimli topraklardan haberiniz olsa, evim evim güzel evim der oturur musunuz?

Sizi bilmem ama bu koşullar altındaki hiçbir topkum oturmamış. Hepsi büyük işler başarmış. Ben burada uluslardan örnek verdim tabi ama bu durum daha küçük ölceklerde de incelenebilir. Köy göçleri gibi. Ya da daha basit. Fakir bir ailenin çocuğunun eğitim sürecini iyi değerlendirip saygın bir meslek yapması gibi.